Köpeklerin burunları neden ıslak olur? Bunun birden çok nedeni var!

Köpeklerin burunları genellikle ıslaktır. Peki ama bir köpeğin burnu neden çoğu zaman ıslak olur? Bunun bir değil, bir çok nedeni var.

Köpeklerin burunları neden ıslaktır?

Köpeklerden bahsedildiğinde pek çok kişinin aklına gelen ilk şeylerden biri, ıslak burunları olacaktır. Genellikle ıslak bir burnun sağlıklı bir köpeğin işareti olduğu söylenir ve bu bir dereceye kadar doğrudur da. Ama köpeklerin burunlarının ıslak olmasının başka bir sebebi daha var.

Köpekler için koku çok önemlidir. Bir köpeğin beyninin kokuyu işlemeye adanmış kısmı orantılı olarak bizimkinden 40 kat daha büyüktür ve burunlarında 300 milyon koku reseptörü bulunur. Genel olarak, insanlara kıyasla koku alma duyuları bizimkinden en az 10.000 kat daha iyidir.

Araştırmalar, köpeklerin etraflarındaki dünyanın zihinsel bir resmini oluşturmak için kokularını kullanabileceklerini tespit etmiş durumda ve bu nedenle bu duyuyu keskin tutmak başarıları için çok önemli. Ancak, bu yazının gidişatından tahmin edebileceğiniz gibi, burunlarının kuruması köpeklerin koku duyusunu ciddi ölçüde azaltır.

Bu 300 milyon koku alma reseptörünün düzgün çalışmasını sağlamak için köpekler, burun boşluğunun içinden hareket ederek rinarium'u (sahiplerinin yüzlerine dürttüğüne çok aşina oldukları, burnun hareketli dış kısmı) kaplamak için mukus salgılarlar. Koku, bu alıcıların havada sürüklenen kimyasalları toplamasının bir sonucunda ortaya çıkar ve bir köpeğin burnu ıslandığında, kimyasalları daha iyi yakalayabilir ve işleyebilir.

Köpeklerin avı ve avcıları belirlemek ve iletişim kurmak için koku faktörünü kullandıkları göz önüne alındığında, işlevsel bir mukusa sahip olmak onlar için gerçekten bir ölüm kalım meselesidir. Bu nedenle sağlam bir koku alma duyusu ve onu keskin tutmak için fizyolojik tepkiler geliştirmiş olmaları şaşırtıcı değildir. Davranışsal olarak, mukusun burun boyunca eşit şekilde kaplanmasına yardımcı olmak ve ek bir nem katmanı eklemek için burunlarını sık sık yalarlar.

Bir diğer neden: Terleme yapıları

Köpeklerin burunlarının sürekli ıslak olmasının bir başka sebebi de terleme yapıları ile bağlantılıdır. Kürkle kaplı oldukları için, insanlar gibi deriden terlemek köpekler için pek etkili olmaz. Bunun yerine pençelerinden terlerler ve burunları tarafından da az miktarda ter salınır.

Bu sadece bir köpeğin burnunu ıslak tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onu serin tutar. Araştırmaların gösterdiğine göre, kokudan bağımsız olarak, köpekler burunlarını ısıyı algılamak için de kullanabilirler.

2020 yılındaki bir araştırma, köpekler gibi etoburların daha soğuk burunlarının (otçulların daha sıcak burunlarına kıyasla) bir tür kızılötesi sensör olarak evrimleşmiş olabileceği hipotezini kontrol etmek için köpeklerin burunlarını araştırdı. Bu araştırmada, üç köpeğe sıcak nesneleri tanıması için eğitim verildi ve hiçbir koku alamadıklarında bile sıcak ve soğuk nesneleri ayırt edebildiklerini görüldü.