Korkulan olmadı, Japonların Ay keşif aracı direkten döndü

Aya dört ayağı üzerine değil yan iniş yapan Japon uzay aracı SLIM, güneşten enerji almakta zorlandığı için Ay'a gömülme riski yaşıyordu. Ama şimdi aracın direkten döndüğü ve "yaşadığı" açıklandı.

Korkulan olmadı, Japonların Ay keşif aracı direkten döndü

İnsanlığın Ay'a geri dönüşü için birkaç gündür iyi haberler geliyor. İlk olarak, Intuitive Machine'in Odysseus isimli uzay gemisi, 50 yılı aşkın bir süredir Ay'a inen ilk ABD aracı ve ilk özel araç oldu. Şimdiyse Japon Uzay Ajansı'nın (JAXA) kendi SLIM aracını Ay'a indirmesinden sonra, araç korkulanın aksine son derece soğuk Ay gecesinde hayatta kalmayı başardı.

Hem SLIM hem de Odysseus'un, dört ayak üzerine değil de, yana yatmış şekilde iniş yapması, Ay'a gitmenin ne kadar zor olduğunu tekrar hatırlattı. Bu durum SLIM'in bazı büyük sorunlar yaşamasına neden oldu. Ay yüzeyine 19 Ocak'ta indiğinde, garip konumu güneş panellerinin güç vermesini engelledi ve iniş aracını pillerle çalışır durumda bıraktı. Japonlar, Ay Dünya'nın etrafında hareket ederken Güneş ışınlarının iniş aracına ulaşmasını ve pilleri şarj etmesini bekliyordu ve öyle de oldu.

Ancak bu, hiç merhameti olmayan Ay gecesi başlamadan önce görevin başlangıçta beklenenden daha az gün güneş ışığıyla çalışacağı anlamına geliyordu. Gün boyunca Ay'daki sıcaklıklar 121°C'ye (250°F) ulaşabilirken geceleri -133°C'ye (-208°F) kadar düşüyor. Ay gecesi, 14 gün sürdüğü gerçeğiyle birleştiğinde o kadar acımasız oluyor ki, yakın zamanda Hindistan'ın iniş aracı Vikram ve onla beraber aya inen rover da dahil olmak üzere birçok uzay aracı Ay'a gömüldü.

SLIM'in, güneş geri döndüğünde uyanacağının garantisi yoktu ancak JAXA aya bir mesaj gönderdiğini ve yanıt aldığını duyurdu.

Artık Japonlar da Ay'da keşif operasyonu yürütüyorlar ve bakalım Japon aracı Ay hakkında bize bilmediğimiz hangi bilgileri gönderecek?