Küba-Venezuela denizaltı kablosu tamamlandı

İnternet konusunda çoğu zaman pek iyi anılmayan ülkede, bu kablo sayesinde işler tersine dönecek!

Bu kabloya iyi bakın!

İnternet deyince Küba'nın ilk akla gelen ülkelerden olmadığı kesin. Ancak Karayip ülkesi, 5 yıldır sürdürdüğü çalışmaların meyvesini toplamak üzere...

Son gelişmelere göre Küba, ilk denizaltı internet kablosuna ulaşmış durumda. Aslına bakılırsa yaklaşık 2 sene önce tamamlanan proje, yaşanan birtakım aksaklıklar yüzünden hayata geçirilememişti. Ancak Küba-Venezuela arası denizlaltı internet kablosu nihayet aktive edilse de Küba için aksaklıklar bitmişe benzemiyor.

İnternet izleme şirketi Renesys'e göre ALBA-1 isimli kablo, şimdilik yalnızca tek yönlü veri akışı sağlıyor. Yani Küba'dan dışarıya veri aktarımı gerçekleşse de Küba'ya veri gönderilemiyor. Renesys, kablodaki gecikme süresinin oldukça azalmasına rağmen, bunun çift yönlü trafiğe izin verecek düzeyde olmadığını belirtti.

2007 yılında çalışmalarına başlanan Küba-Venezuela denizaltı kablosu projesi 2011'de tamamlansa da Küba'nın uydu hizmeti kullanarak internete üç farklı sunucudan bağlanması, projenin bugünlere kadar gecikmesine neden olmuştu. Küba'nın daha sonra anlaşma yaptığı İspanyol telekom devi ETECSA, ülkeyi internet konusunda -henüz tam anlamıyla olmasa da- bir adım ileriye taşıdı.

Okuyucu Yorumları