Kulaklık Girişi (Henüz) Ölmedi!

Apple'ın ve bazı üreticilerin kulaklık girişini kaldırmasıına rağmen MWC 2017, emektar standardın daha ölmediğini ispatladı!

Kulaklık girişi ölmedi!

Apple'ın 2016 için piyasaya sürdüğü iPhone 7'de kulaklık girişini kaldırmasının ardından, 2017'de yeni bir trendin başlayacağını ve diğer üreticilerin aynısını yapacağını düşünmüştük. Ancak bu seneki Mobil Dünya Kongresi'nde ilginç bir şey oldu. Tanıştığımız Android'li telefonların neredeyse hiçbiri, 3,5mm'lik kulaklık girişinden vazgeçmedi.

MWC 2017'de tanıtılan en önemli üst seviye telefonlar olan Xperia XZ Premium, LG G6 ve Huawei P10'un hiçbiri, standart kulaklık girişinden yoksun değil. BlackBerry'nin yeni telefonu KEYOne'ın, Nokia'nın yeni telefonları 3, 5 ve 6'nın da 3,5mm'lik bir kulaklık girişi bulunuyor. Yeni ve pek sevimli Nokia 3310'u da bu telefonlar arasına eklememiz gerek.

Hepsi bu kadar değil, bu ayın sonunda tanıtılacak olan Galaxy S8 de sızıntılara bakacak olursak bir kulaklık girişiyle gelecek. Bununla birlikte CES'te gösterilen HTC'nin Ultra telefonları, kulaklık girişini kaldırmıştı. Dolayısıyla küçük ama sıkıcı bir anlaşmazlığın oluştuğunu görüyoruz.

Şimdilik hangi yöne doğru gittiğimizi söylemek zor. Apple'ın 2016'nın sonunda rekor kıran satışlarına baktığımızda, kulaklık girişinin yokluğunun iPhone'u etkilemediğini söyleyebiliriz. Benzer şekilde Motorola, 2015 amiral gemisi Moto Z'de kulaklık girişine yer vermedi ancak Moto Modz aksesuarlarının satışlarının gayet iyi olduğunu söylüyor. Buradan kulaklık girişinin cihazın başarısını çok etkilemediği sonucuna varabiliriz.

Standart kulaklık girişi, bir süre için üreticilerin izleyeceği en güvenli yol olmaya devam edecek. Su geçirmezliğe, çift kameraya, kablosuz şarja engel olmadığından kulaklık girişini kaldırmaya gerek yok ve en azından şimdilik çoğu firma, daha yüksek ses kalitesi için yeni standartlara geçme riskine girmek istemeyecektir.

Okuyucu Yorumları