Bu resimde aslında 16 daire var; ama onları görmek çok zor: Siz bu resimde ne görüyorsunuz?

Bir resme baktığınızda aslında çok farklı şeyler görmemize neden olan optik illüzyonlardan biri daha interneti kasıp kavurmaya başladı. Peki siz, bu resimde ne görüyorsunuz ve aslında ne görmelisiniz?

Bu resimde siz ne görüyorsunuz; aslında ne görmelisiniz?

Gizli daireler” içeren etkileyici bir optik yanılsama, internetteki insanları şaşkına çeviriyor.

Kutu Yanılsaması”, ilk bakışta genellikle tavanları süsleyen gömme panelleri gösteriyor gibi görünüyor. Ancak daha yakından bakıldığında, görüntünün içinde gizlenmiş daireler olduğu gözüküyor. Ne yazık ki bunları görmekte biraz zorlanabilirsiniz.

Daireleri gördükten sonra ise, iki şekil arasında gidip geliyormuş gibi gözüken büyüleyici görüntü, algıları alt üst ediyor.

Kutu Yanılsıması, Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nde psikoloji ve görsel gelişim profesörü olan Anthony Norcia tarafından 2006 yılında oluşturuldu. Profesör Norcia, “Bu ekranı ilk kez görenler, her zaman arka plandan bölümlere ayrılmış 16 daireyi görmezler” dedi. Bunun yerine, sıklıkla “kapı panelleri” olarak tanımladıkları bir dizi dikdörtgen görüyorlar: “Yanılsama, görüntüyü kapalı sınırları olan bir dizi 3B yapı kasası olarak yorumlamak için çok güçlü bir ön [bilgi] gibi görünen şeyle, segmentasyon ipuçlarını karşı karşıya getiriyor.

Ortalama görme süresi: 45 saniye

Profesör Norcia, araştırmasında daireleri görmesi ortalama 45 saniye süren yaklaşık 100 kişiye görüntüyü gösterdi. Bazı gözlemcilerin daireleri görmesinin çok daha uzun sürdüğünü, ancak çoğunun sadece 10-15 saniye gibi çok kısa bir süre sonra fark ettiğini söyledi.

Kutu yanılsaması, İtalya merkezli mühendis Massimo Orgiazzi tarafından yayınlandıktan sonra Twitter’da hızla yayıldı. Sosyal medya platformundaki yorumlara bakılırsa, bu daireleri fark etmek biraz zaman alabiliyor. Zira yanılsama, görsel beynin, gördüğümüz şeylerdeki nesneleri - bu durumda oyulmuş ahşap panelleri - tanımlamaya yönelik olduğu gerçeğiyle oynuyor. Dikdörtgenler genellikle günlük çevremizde dairelerden daha yaygındır ve bu nedenle beyin, dikdörtgen şekilleri algılamaya daha büyük öncelik verir.