Şaşırtıcı illüzyon internette yine viral oldu: Siz fotoğrafta ne görüyorsunuz?

İlk olarak 7 yıl önce ortaya çıkan şaşırtıcı illüzyon bir kez daha internette viral oldu: Siz bu fotoğrafta ne görüyorsunuz?

Şaşırtan illüzyon yine viral oldu: Siz fotoğrafta ne görüyorsunuz?

Şaşırtıcı bir optik illüzyon, kedinin hangi yöne gittiğini beş saniye içinde tespit ederseniz en yüksek IQ'ya sahip olabileceğinizi iddia etmesiyle birlikte yine internette viral olmayı başardı. İlk kez 2015 yılında paylaşılan ancak yeniden ortaya çıkan görüntü, 9GAG'de paylaşıldıktan sonra büyük bir tartışmaya yol açtı ve kullanıcıların kafasını iyice karıştırdı.

Resimde gri bir merdiven üzerinde bir kedi görülüyor ve hayvanın yüzü size bakarken, hangi yöne gittiğini – yukarı ya da aşağı – anlamak çok zor. Bazıları görüntüde bir merdiven çıkıntısı olduğuna dikkat çekti, bu da kedinin merdivenlerden aşağı indiği anlamına geliyor.

Ancak diğerleri, merdiven mozaik olduğu için üzerinde ahşap koruyucu olacağını ve aslında merdivenlerden yukarı çıktığını söylediler.

Diğerleri, ışığın belirli bir şekilde yansıdığını söyledi ve bu da onlar için cevabı işaret etti. Tavandan gelen ışıkla kedinin aşağı indiğini veya alt kattan gelen ışıkla yukarı çıktığını görebilirsiniz.

Business Insider, merdiven boşluğunun mimarisi nedeniyle kedinin alt kata seyahat ettiği sonucuna vardı. Merdiven basamaklarının altında görünen gölgeler olduğunu, bu da kedinin alt kata indiği anlamına geldiğini eklediler.

Ek olarak yayın, üst kattaki sahanlıktan gelen ışığın, basamak gölgesinin yükselticinin üzerine düşmesine neden olduğunu söylüyor.

Peki sizce bu kedi yukarı mı çıkıyor, aşağı mı iniyor? Yorumlarınızı bekliyoruz...

kedi

BİR PROFESÖR AÇIKLAMIŞTI

Bu görüntü ilk popüler olduğu dönemde Davranış Bilimleri profesörü Nick Chater, görüntüyü yorumlamış ve "Beynimiz en 'mantıklı' 3D yorumu kullanır; ve çoğunlukla -- kurnaz görsel yanılsamalara maruz kaldığımız zamanlar dışında -- bu gayet iyi çalışıyor. Ancak bazen aynı 2D görüntünün eşit derecede makul iki 3D yorumu vardır. Ünlü örnekler arasında Necker küpü (http://en.wikipedia.org/wiki/Necker_cube) ve Rubin'in yüz vazo illüzyonu (http://en.wikipedia.org/wiki/Rubin_vase) sayılabilir. Sonra beyin bir yorumla diğeri arasında gidip gelir" demişti.

Chater, "resmin üstündeki amorf gri kare" nedeniyle kedi görüntüsünün iki olası yorumu olduğunu söylemiş, "merdiven düzlemi ile bu gri yama tarafından temsil edilen yüzey arasındaki açıya" odaklanmamızı önermişti:

"Gizemli kare yamanın sadece merdivenle ilgili 'eğimini' söyleyebilseydik, bunun zemin mi yoksa tavan mı olduğunu bilirdik ve böylece hiçbir belirsizlik olmazdı. Ama şimdi bir yorumdan diğerine geçiyoruz.”