Kuzey Kore'den işletim sistemi: Red Star OS

Kuzey Kore'de ortaya çıkan bu işletim sistemi, Linux tabanlı ama Windows'a o kadar benziyor ki...

Kore'den "çakma" Windows!

Kuzey Kore'nin bir bölümü, Windows ve OS X yerine Red Star OS'u kullanıyor. Red Star OS, Linux'u temel alan bir işletim sistemi ve tüm 2.x sürümleri Windows'a çok benzer bir görünüme sahip.

Arka planda bir Red Hat Linux sürümüyle çalışan işletim sistemi, KDE arayüzüne sahip ve metin düzenleyici, e-posta istemcisi ve oyunlarla geliyor. Wine ortamı sayesinde Windows programlarını çalıştırabilen Red Star OS'da iddia edilen casus araçlarına, testimiz sırasında rastlamadık.

Red Star OS'u denemek isteyenler, onu VirtualBox içerisine kolayca yükleyebiliyorlar. Yüklerken şablon olarak Linux kernel 2.6'yı seçmeniz yeterli oluyor. İşletim sisteminin Türkçe veya İngilizce dil seçenekleri olmadığından, mount noktalarını rastgele seçebiliyorsunuz. Biz, bir miktar deneme ve yanılmayla Red Star OS'u 30 dakikada VirtualBox'a yükleyebildik.

Bu arada en son Red Star OS sürümü olan Red Star OS 3'ün Windows görünümü yerine OS X görünümü sunduğunu söyleyelim. Bu sürümü henüz test etmedik, ama nasıl göründüğünü aşağıdaki ekran görüntüsünde görebilirsiniz.

Kuzey Kore'den işletim sistemi: Red Star OS
Okuyucu Yorumları