Kuzey Kore'nin Red Star OS'unda yeni bulgular

Kuzey Kore'nin Linux tabanlı, Mac görünümlü işletim sisteminin altından bakın neler çıktı...

Red Star OS'tan bunlar çıktı!

Alman güvenlik araştırmacıları, güvenlikle ilgili bir konferansta Kuzey Kore'nin işletim sistemi Red Star'ı ele aldılar. Araştırmacılar tarafından mercek altına alınan Red Star dağıtımının, kendisini oluşturan ülke gibi "otoriter" olduğu anlaşıldı.

Red Star, Linux temeli üzerine kurulu bir işletim sistemi ancak görünümü, bir süredir Mac OS X'e oldukça benziyor. Almanya'nın Hamburg şehrinde yapılan Chaos Communication Congress'te (32C3) ise işletim sistemiyle ilgili yeni bulgular paylaşıldı. Peki, önceki sürümü Windows'a benzeyen işletim sistemindeki yeni keşifler neler?

Red Star'ın içerisindeki birçok dosya, Kuzey Kore'deki yazılım geliştiricilerinin kontrolünde bulunuyor. Sistem dosyalarını silmeniz veya değiştirmeniz genellikle mümkün olmuyor. Bunu yapmaya çalıştığınızda sistem baştan başlayarak işinizi zorlaştırıyor. Buna ilave olarak işletim sisteminin haricindeki tüm dosyalar, birer filigran ile geliyorlar. Bu sayede dosyaların kaynağı tanımlanabiliyor.

Red Star OS dışarıdan gelen saldırılara karşı kullanıcıyı korumayı amaçlayan, kapalı bir işletim sistemi. Yani sıkı sansürlerin uygulandığı Kuzey Kore'ye uygun bir platform. Ülke yönetimi, bu işletim sistemi sayesinde "Batı propagandasının" önüne geçmek konusunda bir adım daha attığını düşünüyor.

Kısacası, yetkililerin sansürüne takılmamak için sistemde en ufak bir modifikasyon bile yapılamıyor. Bu anlamda Red Star OS, açık kaynak yazılımın "özgürlük garantisi" olmadığını hepimize hatırlatmış oluyor.

Okuyucu Yorumları