Sonunda gerçekten parça parça Lego yapabileceğimiz bir oyuna kavuştuk

En sonunda oyun içi görevleri tamamlamak için gerçekten parça parça inşa etmemiz gereken bir Lego oyununa kavuştuk. Eğlenceli ve fiyatı da çok uygun!

Dünyanın en büyük yapı oyuncağı markası olan Lego, video oyunları alanında da lisanslı içerikleri ile çok geniş bir kütüphaneye sahip. Bizim için de çocuklarımızla birlikte eğlenceli vakitler geçirdiğimiz başarılı aile oyunları markası arasında yer alıyor. Herhalde büyük bir çoğunluğunu da bitirmişizdir. Ama insan keşke biraz daha gerçeğine yakın yapı odaklı olsalardı diye içinden geçirmiyor da değil. Eğer siz de benzer bir düşünceye sahipseniz Bridge Constructor serisinin mimarları Clockstone'un Lego platformu üzerindeki inşa uzmanlığından yararlanarak karşımıza çıkardığı Lego Bricktales ilginizi çekebilir. Bu yüzden de duyurulduğu günden beri takip ettiğimiz ve görevleri tamamlamak için gerçekten de parçaları birleştirip bir şeyler inşa etmeniz gereken bu oyunu incelemek istedik.

Teoride bu yapıda bir oyun için Lego mükemmel bir eşleşme ve pratikte de çoğunlukla iyi işliyor. Her ne kadar parça parça inşa etme mantığı gamepad ile gerçek hayattakinden biraz daha zorlayıcı olsa da, inşa etme mekaniği etrafındaki hikaye ve açık dünya, bir Lego dünyasında geçen bir Lego inşa oyunu için işini yeterince iyi yapıyor. Elbette Lego Bricktales, zihin zorlayacak bulmacalar ya da derin bir hikayeye sahip bir oyun değil, ancak kişisel olarak zaten küçük plastik tuğlalarla inşa edilmiş bir dünyada geçen bir oyunun karmaşık veya yoğun bir kurguya ihtiyacı da olmadığını düşünüyoruz.

Bir tema parkı hayata geçirmeye çalışıyoruz
Gelelim oyunun hikayesine. Büyükbabanız, sizden terk edilmiş tema parkını yeniden canlandırmanızı rica etmesi ile başlıyor. Yeni oyuncaklara güç sağlamak üzere enerji elde etmek için de onun yaptığı bir portalı kullanmanız gerekiyor. Bu, sizi basit orman dünyasından daha eğlenceli ortaçağ ve Karayip dünyalarına kadar beş benzersiz dünyaya götürüyor. Amacınız genellikle bu dünyalardaki karakterler için bazı angarya işleri yaparak enerji sağlamak için bir Mutluluk Kristaline ulaşmak.

Bu küçük görevlerin önemli bir kısmı, bir Lego setinin kontrolünü ele almanızı ve dünyada size yardımcı olacak bir şey inşa etmenizi sağlıyor. Bunlar genellikle iki kategoriye ayrılıyor. Jeneratör ya da drone gibi belirli bir nesnenin inşa edilmesi ve belirli kuralların yerine getirilmesi gerekiyor. Hatta önemli ölçüde basitleştirilmiş olsa da bu yapılardan bazıları gerçek hayattaki Lego setlerine benziyor ve bir öğeyi talimatlara tam olarak uyacak şekilde parça parça yeniden oluşturmanızı sağlıyor. Diğer yapı türü ise size belirli sayıda ve türde blokların verildiği ve yıkılmadan bir köprü veya merdiven gibi bir tür yapı oluşturmanızın istendiği daha ilginç ve yaratıcı bir tür. Oyun, hem sayı hem de tür olarak size verdiği parçalar konusunda nispeten cömert. Ancak biz kesinlikle inşa sırasında daha fazla özgürlük verildiğinde daha çok zorlandığımızı hissettik. Yapı türüne bakılmaksızın, her bir yapıya ne kadar yaratıcılık katmak istediğinize dair iyi miktarda seçeneğiniz var. Sizi bir yerden başka bir yere götürecek düz bir köprü mü yoksa karmaşık, çok katmanlı bir şaheser mi istiyorsunuz? Seçim sizin. Daha fazla yaratıcılık için parça miktarları veya türleri üzerindeki sınırları kaldıran ücretsiz bir inşa modu da bulunuyor.

Gamepad ile Lego yapmaya alışmak lazım
Gerekli yapılardan herhangi birini inşa etmenin zorluk seviyesi değişebiliyor, ancak birkaç önemli istisna dışında, çoğunlukla nispeten basitler. Bir yapıyı inşa etme mekaniği ise biraz sinir bozucu olabiliyor ve buna alışmak biraz sabır gerektiriyor. Lego'larla inşa etmek için gereken hassasiyet söz konusu olduğunda hiçbir zaman bir kontrol cihazı en iyi seçenek olmamıştır ve burada da durum farklı değil. Otomatik derinlik yakalama nispeten sezgisel ama çalışmadığında derinlik algısını okumak neredeyse imkansız oluyor. Özellikle küçük parçaları yerleştirirken, bloğu hedeflediğimiz noktaya yerleştirmek için genellikle biraz deneme yanılma yöntemi kullandığımızı da ekleyelim.

Yapıların test edilmesi de gereksiz yere uzun sürebiliyor. Oyun robotlarla bir performans simülasyonu yapıyor, ancak bir şeyin neden kırıldığını veya bir çıkıntının veya boşluğun üstesinden gelemeyecekleri kadar fazla olduğunu söylemek konusunda iyi bir iş çıkarmıyor, bu da sonuçsuz simülasyonlarla oldukça fazla zaman harcanmasına neden oluyor. Ayrıca, oyun ilerledikçe, inşaatlar sırasında tepki sürelerinin yavaşlamaya başladığını ve her blok seçmeye çalıştığımızda bir veya iki saniye beklediğimi belirtmemiz gerek. Her seferinde büyük bir fark gibi görünmeyebilir, ancak anında geri bildirim olmadan fazladan birkaç saniyeyi birleştirmek bazen sinir bozucu bir inşa deneyimi anlamına geliyor.

5 farklı Lego seti almışınız gibi
İnşa mekaniğinin dışında, Lego Bricktales çok az orijinal fikre sahip olmasına rağmen şaşırtıcı derecede ilginç bir açık dünyaya sahip. Her dünyada, şehir dünyasındaki bir bilim adamı veya ortaçağ dünyasındaki bir kral gibi ana bir kişiyi ziyaret ederek Mutluluk Kristalini elde etmek için nihai bir isteği yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Diyaloglar karakterlere kişilik kazandırmak için elinden geleni yapıyor, özellikle de konuşmaların çoğunu yönlendiren robot ortağınız. Bununla birlikte, neredeyse her konuşma, oyun ne kadar doğrudan kabul ederse etsin, belirli bir kişinin onlar için hangi görevi yapmanızı istediğine dayanıyor.

Dünyaların hiçbirini özellikle çok büyük veya dopdolu olarak nitelendiremeyiz. Biz beş ana dünyanın her birinin hikayesini ortalama 1-2 saat içinde %60 civarında tamamlayabildik. Asla sıkıcı değildi ve gereğinden fazla da uzatılmamış. Farklı Lego ortamlarının hepsi olabileceği kadar görsel olarak benzersiz tasarlanmış ve oldukça katmanlı. Bu yüzden izometrik kamera araya girdiğinde geçiş biraz sıkıntılı olabiliyor, ancak genel olarak nispeten sorunsuz bir oyun deneyimi sunuyor ve bir şey inşa etmediğiniz zamanı en iyi şekilde değerlendirmenize imkan tanıyor.

Görevlerin çoğu inşa gerektirirken, devreye giren birkaç ilginç oyun mekaniği daha var. Her dünyada, dünyadaki görünmez nesneleri görmek veya su püskürtmek gibi yeni bir süper güç kazanırsınız ve bunlar hem dünyadaki bulmacaları çözmenize hem de koleksiyonlarla yeni veya gizli alanlara ulaşmanıza izin veriyor. Bu süper güçler, bulunduğunuz herhangi bir dünyaya geri dönmenize ve yeni sırlar veya bulmacalar bulmanıza olanak tanıyor. Bulmacaların hiçbiri özellikle zor değil, ancak mekaniği kesinlikle iyi kullanıyorlar ve koleksiyonlar yaygın olarak görülebilir ve elde edilmesi zor arasında harika bir denge kuruyor.

Sonuç
Lego Bricktales, başarılı Lego oyunları furyasını sürdürürken ek olarak hep beklediğimiz inşa etme yönüne yoğun bir şekilde odaklanarak bir oyunda gördüğümüz en saf Lego deneyimlerinden birini de sunuyor ve bu nedenle inşa etme deneyimi oldukça eğlenceli. Mekaniklerinde inanılmaz derecede özel bir şey yok ya da her şeyi doğru yapmıyor, ancak size istediğiniz gibi ve çoğu zaman da istediğinizi inşa etme özgürlüğü vermesiyle, gerçek dünyada bir Lego setinin sunabileceği aynı deneyimi verebiliyor. Daha önceki Lego oyunları gibi düşünmeyin. Bu, herhangi bir açıdan “vaaay filmin aynısı yapmışlar” diyeceğiniz bir oyun değil. Ancak kendi yaratımlarınızı oluşturmanıza ve gerçek bir Lego bağlamında hayata geçmelerini görmenize olanak tanıyan son derece rahatlatıcı ve tatmin edici bir deneyim. En uygun fiyatlı olarak Xbox üzerinden alabilirsiniz. 85 TL’ye gerçek dünyada beş farklı Lego setini başka nerede bulabilirsiniz ki :)

75

Geliştirici ClockStone Studio
Yapımcı Thunderful
Platform Xbox Series S/X, Xbox One, PC, PS4, PS5, Switch
Tür Açık dünya, Macera
Web https://thunderfulgames.com/games/lego-bricktales/