LG 4K TV'ler Hala 2.8K Kalite Sunabiliyor

Bu firmanın televizyonlarını "4K" diye alacaksanız, dikkat etmeniz gereken bir detay var!

4K aslında hala 2.8K!

Eğer daha önce 1080p üzeri boyutta bir ekran görmediyseniz, LG'nin yeni 2017 televizyonları sizin için hiç fark edilebilir bir değişikliğe sahip olmayacaktır. Özellikle UJ6300, UJ6500, UJ7700 veya SJ8000 LCD televizyonlarını başka bir markaya ait 4K televizyon ile yan yana koyup aynı görüntüyü izleyerek karşılaştırırsanız, LG televizyonlarda büyük bir eksiklik olduğunu o an fark edebilirsiniz.

LG ne diyor? Firmadan gelen açıklama burada!

LG'nin 4K televizyonları sadece kendi keyfi tanımına göre 4K sayılıyor. Standart olan göz testinden geçirildiğinde LG TV'lerin aslında 2.8K olduğu ortaya çıktı. Bu da yılın başından beri bir çok müşterinin endişelenmesine sebep olmuştu.

LG 4K TV'ler Hala 2.8K Kalite Sunabiliyor

Alt-pikseller

Aslında tüm bu sorun LG TV'lerde alt-piksel denen teknolojinin kullanılıyor olmasından ortaya çıkıyor. Diğer bir çok 4K televizyon RGB alt-piksellerine sahipken, LG TV'ler RGBW sistemi ile çalışıyor. Kısaltmadaki 'W' white, yani beyaz anlamına geliyor. Sıradan LCD'ler arka ışık teknolojisini kullanırken, LG TV'lerin RGBW LED ekranları daha derin kontrast oranını daha fazla alt-piksellere borçlu.

LG 4K TV'ler Hala 2.8K Kalite Sunabiliyor
LG'nin 4K OLED TV'leri de RGBW sistemini kullanıyor olsa da, daha küçük piksellerle aradaki farkı kapatarak gerçek bir 4K tecrübesi sunuyor.

Bu aslında kötü görüntü kalitesi anlamına gelmiyor, ama ne istediğinizi ve ne satın aldığınızı bilmeye hakkınız var. LG TV'ler alt-piksel yoğunluğu olarak 4K olsa da, standart çözünürlükleri aslında 2.8K çünkü her bir piksel için bir beyaz alt-piksel yer kaplıyor ve piksellerin belli oranda daha büyük olmasına sebep oluyor. Eğer daha derin ve parlak kontrast yelpazesine sahip olan bir televizyon istiyorsanız LG LED TV'ler tam istediğiniz kaliteyi sunuyor. Ama gerçek 4K kalitesini tecrübe etmek istiyorsanız farklı markaları gözden geçirseniz iyi olur.

LG'den açıklama

LG'den açıklama

LG'den haberimizle ilgili gelen açıklamayı paylaşıyoruz:

LG RGBW UHD TV'ler, panel algoritması sayesinde herhangi bir UHD görüntü kaybı olmadan orijinal UHD çözünürlüğüne ulaşmaya olanak sağlıyor. Panel algoritmasının mantığı ise, her piksel yanındaki pikselin ara pikselini paylaşıyor ve RGBW UHD normal UHD TV'lerle eşit olmak üzere aynı piksel numarasına sahip. RGBW teknolojisinin en fazla öne çıkan faydaları arasında geliştirilen aydınlık ve enerji verimliliğini daha uygun fiyata sunması yer alıyor. Geleneksel RGB paneli sadece renkli piksellere sahip olduğu için daha düşük aralık oranına sahip. Diğer taraftan RGBW panel fazladan sahip olduğu beyaz piksellerle gelişmiş aydınlık sağlıyor. LG'nin RGBW bulunan UHD TV'leri, benzer arka ışık koşullarında geleneksel RGB ekranlara göre yüzde 50 daha fazla ışık verirken, yüzde 35 daha fazla enerji verimliliği sağlıyor.

LG RGBW paneli, altpiksel rakamları (3,840 x 2,160 = 24,883,200) ile 4K çözünürlük sunarak Intertek (Birleşik Krallık), TÜV (Almanya), UL (Birleşik Devletler), CESI (Çin) ve JEITA (Japonya) sertifikası almaya hak kazandı. Toplam piksel rakamları hesaplandığında RGBW panelin 24,883,200 altpiksele sahip olduğu görülüyor. Bu da geleneksel 4K RGB paneller ile eşdeğerde. Ayrıca LG RGB paneli 4K çözünürlük sunma konusunda Intertek (Birleşik Krallık), TÜV (Almanya), UL (Birleşik Devletler), CESI (Çin) ve JEITA (Japonya) tarafından sertifikalandırıldı.

Kontrast modülasyon metodu kontrast farkıyla görülebilecek siyah/beyaz satır sayısını analiz ederek gerçekleştiriliyor (Satırın tanımı = beyaz satır, siyah satırdan en az 3 kat daha parlak olmalıdır). 4K RGBW, 3,840'a 2,160 satıra ulaşmasıyla ISO tarafından belirlenen 4K görüntü tanımına uygundur.

Ek olarak, RGBW metodu Bilgi Görüntüleme Ölçüm Standartlarının (Information Display Measurement Standartd – IDMS) 4K çözünürlük tanımını karşıladığını belirtmek isteriz. Bu tanımlama IDMS'in adaptasyonuyla Standardizasyon için Uluslararası Organizasyon (International Organization for Standardization – ISO) çözünürlük standartlarını temel alıyor. Organizasyon "çözünürlük" terimini, "kontrast modülleme metodu" (contrast modulation method – parlaklık çözünürlüğü) ile hesaplanabilen verilmiş sinyal girdilerine göre resim detaylarını işleyen görüntüleme yeteneği olarak tanımlıyor. Parlaklığı değiştirebilecek hem yatay hem de dikey yönlerdeki piksellerin sayısı, dikey ve yatay olarak ölçülen piksel sayılarının çarpılmasıyla ortaya çıkıyor.

Ayrıca yazıda bahsedilen 2017 model 4K Ultra HD LED LCD TV serisi içindeki UJ6300, UJ6500, UJ7700 veya SJ8000 TV'lerde RGBW panel teknolojisi kullanılmaktadır.

Okuyucu Yorumları