LG, otomobiller için geliştirdiği “görünmez” hoparlör teknolojisini tanıttı

LG'nin otomobillerdeki geleneksel hoparlörlerin yerini almak üzere tasarladığı yeni 'görünmez' hoparlörleri, araç içinde hemen her yere yerleştirilebiliyor.

LG’den otomobiller için “görünmez” hoparlörler

LG Display, otomobiller için yeni "görünmez" hoparlör teknolojisini tanıttı. Düz panel sistemi, koltuk başlıklarının yanı sıra araç içerisinde hemen her yere, gösterge panellerine bile kolayca yerleştirilebiliyor.

Güney Koreli teknoloji devi tarafından araçlardaki geleneksel hoparlörlere doğrudan bir alternatif olarak geliştirilen İnce Aktüatör Ses Çözümü sistemi, çoğu hoparlörde bulunan normal çıkıntılı ses bobinlerini, konileri ve mıknatısları ortadan kaldırıyor ve bunun yerine film benzeri uyarıcı bir membran kullanıyor.

Bunlar, LG'nin "zengin, 3D sürükleyici ses deneyimi" üretebileceğini iddia ettiği panelleri ve otomobilin içindeki çeşitli malzemeleri ürettiği ses ile titreştirebilecek seviyede tasarlanmış.

LG'ye göre paneller sadece 5,9 x 3,5 in boyutlarında; en önemlisi sadece bir inçin onda biri kalınlığında ve "ses kalitesinden ödün vermeden" 1,4 onsluk tüy kadar hafif bir ağırlığa sahip.

Bu ince tasarım, hoparlörlerin bir aracın içinde neredeyse her yere yerleştirilebileceği anlamına geliyor; teknoloji devi, tavan döşemeleri ve sütunların yanı sıra koltuk başlıkları ve gösterge panellerinin içine gizlenebileceklerini öne sürüyor.

Düz hoparlör sistemi, LG Display'in bir OLED TV'de gösterdiği ve ekran panelinin özel hoparlörlere ihtiyaç duymadan ses üretmek için kullandığı CSO'ya (Cinematic Sound OLED) dayanıyor gibi görünüyor. Benzer yenilikçi titreşimli panel sistemi Sony A95K da dahil olmak üzere Sony'nin üst düzey TV'lerinde de kullanılıyor.

LG Display, hoparlörlerin önümüzdeki yılın ilk yarısında yeni araç iç mekanlarında görülmeye başlamasını beklediğini ve Ocak ayında Las Vegas'taki CES 2023'te teknoloji sergilendiğinde halk tarafından ilk kez deneyimlenebileceğini söyledi.