Linux kullanabileceğiniz 10 yer!

Günlük işlerinizi Linux'lu bir PC'yle yapmak zorunda değilsiniz. İşte Linux için 10 farklı alan...

Linux'u denemenin 10 yolu!

Windows kullanıcısı olmanız, Linux'la tanışmanıza, hatta onu kullanmanıza engel değil. Hatta muhtemelen bir veya birkaç cihazınızda onu kullanmaktasınız. Belki Ubuntu gibi bir tam bir Linux masaüstüne geçmeye hazır değilsiniz; ama yine de yapabileceğiniz birçok şey var. İşte bunlardan 10 tanesi.

10. Diğer PC'leri onarma

Linux'tan faydalanmak için onu yüklemenize bile gerek yok, tüm ihtiyacınız iyi bir "live CD". Bu tür bir CD'yle açılmayan bir PC'nin sabit diskindeki verileri kopyalayabilir, daha fazlasını da yapabilirsiniz.

9. Chromebook'u daha faydalı hale getirin

Chrome OS, birçok harika uygulamaya sahip, güçlü bir platform. Ancak bazen daha güçlü bir işletim sistemine ve masaüstü uygulamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda Chrome OS'un yanına Linux yükleyebilir, geleneksel masaüstüne ve yeni uygulamalara kavuşabilirsiniz.

8. Web sitesi barındırın

Ziyaret ettiğiniz web sitelerinin birçoğu, Linux üzerinde çalışıyor. Siz de Dreamhost gibi Linux tabanlı bir web sunucusu oluşturabilir, Tiny Tiny RSS ile kendi kişisel RSS okuyucunuzu ortaya çıkarabilir, OwnCloud ile kendi Dropbox kopyanızı oluşturabilirsiniz.

Sabit disk işlemleri yapın, diski bölün

Sabit disk işlemleri yapın, diski bölün

7. Sabit disk işlemleri yapın, diski bölün

Sabit diskinizde 2-3 işletim sistemi varsa ve bölümler üzerinde taşıma, boyutlandırma gibi bir işlem yapmak istiyorsanız, bir Linux live CD ve GParted işinizi görecektir.

6. Evinizi otomatikleştirin

Biraz Linux bilgisi ve Raspberry Pi gibi ucuz bir bilgisayarla her tür ev otomasyonu cihazını oluşturabilirsiniz.

5. Yedekleme, akış ve torrent için ev sunucusu

Dosya paylaşımı ve torrent için PC'nizi sürekli açık tutmak istemiyorsanız, bu işe özel, ayrı bir Linux kutusu daha iyi bir çözüm olabilir. Nas4Free, FreeNas ve hatta Ubuntu'lu bir cihaz işinizi görecektir.

4. Özel medya merkezi veya oyun makinesi

Medya merkezi gibi masaüstü olarak kullanmadığınız bir PC'niz varsa, ona Linux yükleyebilirsiniz. İster Raspberry Pi olsun, ister düşük güçlü bir PC, XBMC ile herhangi bir cihazı medya merkezine dönüştürebilirsiniz. Raspberry Pi'yi eski oyunları çalıştırmak için kullanabilirsiniz.

3. Hack'leme yeteneklerinizi geliştirin

BackTrack ve Kali gibi güvenliğe odaklı bazı Linux dağıtımları, güvenlik sistemlerini test etmenize izin veriyor. Bu dağıtımlarla kendi WEP veya WPA Wi-Fi parolanızı kırmayı deneyebilirsiniz. Bu güçleri elbette başkaları üzerinde kullanmamanız gerekiyor.

2. Eski bir PC'yi hayata döndürün

Linux'un en çok kullanıldığı alanlarından bir tanesi, eski PC'ler. Bugünkü Windows sürümleri, PC'nizi zorluyorsa Lubuntu, deneyimliyseniz Archbang gibi hafif bir Linux dağıtımını kullanabilir, tekrar hızlı bir PC'ye kavuşabilirsiniz.

1. Bilgisayarların nasıl çalıştığını öğrenin

Buraya kadar sıraladığımız maddeler işinize yaramıyorsa, neden kolları sıvayıp PC'ler hakkında daha çok şey öğrenmiyorsunuz? Bugün TV'lerden Android'li cihazlara birçok şey Linux ile çalışıyor. Dolayısıyla Linux öğrenmek sadece bir hobi değil, bu makinelerin nasıl çalıştığını da size öğretecek bir uğraş. İşe Ubuntu ve Mint ile başlayabilir, daha sonra Arch'a geçebilirsiniz. Yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz birçok dağıtım var.

Okuyucu Yorumları