Linux Apple'ın macOS'unu geçti; Windows'un açık ara liderliği değişmedi

Yazılım geliştiriciler, artık macOS'tan çok Linux'u tercih ediyor. En çok tercih ettikleri işletim sistemi ise tahmin edebileceğiniz gibi yine Windows...

...Ve Linux, Apple'ın macOS’unu geçti

Stack Overflow, yazılım geliştiriciler arasında Linux tabanlı işletim sistemlerinin popülaritesini artırdığını iddia ediyor. İşletim sistemleri kullanımı konusunda elde edilen 2022 rakamları oldukça ilginç sonuçlar gösteriyor.

Raporlara göre Linux tabanlı yazılımlar artık Apple'ın macOS tabanlı yazılımlarından daha fazla kullanılıyor. Linux, yazılım üreticileri tarafından en çok özelleştirilebilir ve uyarlanabilir işletim sistemi olarak değerlendiriliyor. Şu anda yazılım geliştiriciler açısından, hem kişisel hem de profesyonel kullanımda Linux’un payının yüzde 40 olduğu belirtiliyor. Bu, Linux’un son yıllardaki düzenli artışını da destekliyor ve 2023’te de Linux kullanımının daha da artacağına işaret ediyor.

Windows ise bu alanda doğal olarak açık ara lider. yazılım geliştiriciler açısından kişisel kullanımda yüzde 62, profesyonel kullanımda ise yüzde 49 pazar payına sahip. 2022’de Windows’un yeni işletim sistemi Windows 11’in de pazar payını hızla genişlettiği görüyoruz. Windows’lar arasındaki en popüler versiyon da, tahmin edebileceğiniz gibi yüzde 70’lere varan kullanım oranı ile, Windows 10.

Aşağıdaki tabloda, kullanım oranlarını bir arada görebilirsiniz...