Masaüstü oyun bilgisayarı mı, yoksa dizüstü oyun bilgisayarı mı? Hangisini seçmek daha mantıklı?

Oyun oynamak için bir bilgisayar alacaksınız ama masaüstü PC ve laptop arasında kaldınız? Peki hangisini seçmelisiniz? Hangisinin ne avantajı var? Açıkladık...

Oyun için masaüstü PC mi, laptop mu?

Yeni bir oyun bilgisayarı almak istiyorsanız, var olan çok sayıda seçenek kafa karıştırıcı olabilir. En zoru ise, masaüstü oyun bilgisayarları ve oyun laptopları arasında tercih yapmak... Her iki seçenek de çok büyük avantajlara ve dezavantajlara sahip.

Oyun laptopları ve oyun PC’leri arasında seçim yaparken en önemli beş kategori şu şekilde olacaktır:

  • Donanım ve özellikler

  • Oyun performansı

  • Yükseltme seçenekleri

  • Taşınabilirlik ve alan ihtiyacı

  • Maliyet

Bir oyuncunun oyun donanımını yenilemek istediğinde karşılaştığı en büyük soruları bu kategoriler oluşturuyor. Tabii ki bir laptop bir PC’ye göre çok daha rahat taşınabiliyor, ancak aynı performansı veriyor mu; veya bir oyun PC’si çok daha kolay yükseltilebilse de, uzun dönemde yeni bir oyun laptopu almak daha mı ucuza gelecek gibi soruların cevabı her zaman net olmayabiliyor.

Donanım ve Özellikler

Oyun laptopları ve oyun PC’lerinin donanımlarının genel olarak oldukça yakın olduğunu söyleyebiliriz. İlginç bir şekilde, bu kategorideki en büyük fark, ürünleri ilk aldığınız anda karşınıza çıkıyor. Bir oyun laptopu aldığınızda kolaylıkla bir mağazaya giderek içerisinde mikrofonundan kamerasına, hoparlöründen Wi-Fi kartına ihtiyacınız olan hemen her şeyi içeren bir laptop alabiliyorsunuz. Ancak bir oyun PC’si almak istediğinizde seçmeniz gereken tek şey bir marka ve model olmuyor. Oyun PC’lerinin istediğiniz gibi kişiselleştirilebilmesinden dolayı anakart, GPU, CPU ve RAM gibi pek çok donanımı seçmeniz gerekmesinin yanı sıra, klavye, mikrofon, kamera ve benzeri çok sayıda aksesuarları da ayrıca seçmeniz gerekiyor.

Oyun Performansı

Oyun performansı konusunda ise benzer donanımlar karşılaştırıldığında oyun PC’sinin genel olarak ufak bir avantaja sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebebi, bir oyun PC’si ve oyun laptopu ürün listelerinde aynı donanım gözükse bile, ikisinin yetenekleri arasında bir fark bulunmasıdır.

Örneğin bir laptop GPU’su, özel bir masaüstü GPU’su ile aynı şey değildir. Isı kontrolü gibi önemli sebeplerden dolayı laptop GPU’larının yetenekleri sınırlandırılabilir ve bu sınırlandırma, oyun performansı üzerinde küçük de olsa bir etki yaratacaktır.

Yükseltme Seçenekleri

Oyun performansı söz konusu olduğunda, yükseltme seçenekleri direkt etkiye sahip bir diğer kategori oluyor. Bu kategori, oyun laptopları ve oyun PC’leri arasındaki en büyük farkı içeriyor.

Basit bir şekilde belirtmek gerekirse, oyun laptoplarının çok büyük bir kısmının donanımını yükseltmeniz neredeyse imkansızdır. Tabi ki bazı modüler laptop tasarımları bulunuyor ancak şimdilik bu seçenekler oyun laptoplarına pek odaklanmıyor.

Oyun laptoplarında RAM ve depolama donanımınızı yükseltmeniz mümkün. Ancak genellikle yükseltme seçenekleriniz bunlarla sınırlı olacaktır.

Oyun PC’leri söz konusu olduğunda ise, önünüzdeki tek sınırlamanın bütçeniz ve başlangıçta yaptığınız PC kurma seçimleriniz olduğunu söyleyebiliriz. Diğer donanım parçalarınız desteklediği sürece, bir oyun PC’si içerisindeki donanımları istediğiniz gibi güncelleyebilirsiniz. Tabii ki, örneğin anakartınız almak istediğiniz CPU neslini desteklemiyorsa, bunların ikisini beraber yenilemeniz gerekecektir. RAM için de aynı durum söz konusu olacaktır. En basit şekilde özetlemek gerekirse, oyun PC’si yükseltmelerinizin çok büyük bir oranda, bilgisayarınızın kalbi diyebileceğimiz anakartınıza bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bilgisayarınızın yaşlandığını hissediyorsanız, muhtemelen en azından anakartınız, CPU’nuz ve RAM’inizi beraber değiştirmeniz gerekecektir. Ancak bu yükseltme seçenekleri, laptoplar ile karşılaştırıldığında neredeyse sonsuz olduğunu söyleyebiliriz.

Taşınabilirlik ve alan ihtiyacı

Taşınabilirlik ve alan gereksinimi kategorisinde ise oyun laptopları çok bariz bir şekilde kazanan taraf oluyor. Bir oyun PC’sini taşımanız oldukça zor olsa da, bir oyun laptopunu taşımak için ihtiyacınız olan tek şey, tercihen laptopu taşıyacağınız bir çanta ve belki elektrik kablosunu yanınıza almaktır. Hatta bir yerde çok uzun bir süre kalmayı planlamıyorsanız, şarjı dolu bir laptopu elinize alıp yanında sadece farenizi taşıyarak istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Alan ihtiyacının ise biraz daha tartışmalı olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak bakıldığında laptoplar kesinlikle çok daha az yer kaplıyor olsa da, çoğu kişi bilgisayar kasasını masalarının altında tutuyor ve önlerinde sadece monitörler ve klavye/fare ikilisi kalıyor. Monitörler söz konusu olduğunda da, doğal olarak, büyük monitörler ve laptop monitörleri arasında ayrı bir avantaj karşılaştırması yapılması gerekebilir.

Kısacası, taşınabilirlik söz konusu olduğunda oyun laptoplarının daha avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Maliyet

Tipik olarak bir oyun masaüstü bilgisayarının oyun laptoplarına karşı daha düşük bir maliyete sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunun iki temel sebebi bulunuyor. Öncelikle, masaüstü bilgisayar donanımı üreticilerinin, laptop üreticilerine göre yapmaları gereken geliştirme çalışmaları daha az. Bir oyun laptopu üreticisinin, ısı kontrolü gibi konularda çok ciddi geliştirme çalışmaları yapması gerekirken, bu tür sorunlar masaüstü bilgisayar kasalarında genellikle çok daha kolay bir şekilde çözülebiliyor.

Oyun PC’lerinin oyun laptoplarına göre daha düşük bir maliyete sahip olmasının bir diğer sebebi de yükseltilebilme yeteneğine bağlı. Bir laptopun oyun PC’lerine göre zaten bir adım geride olan performansı zaman içerisinde daha da geride kalacağından dolayı, bir süre sonra bütün cihazınızı yenilemeniz gerekecektir. Ancak oyun PC’lerinin yükseltilebilme avantajı sayesinde çok daha uzun bir süre boyunca kullanılabilmeleri mümkün oluyor. Kısacası, maliyet söz konusu olduğunda oyun PC’lerinin çoğunlukla daha iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.

Peki ama hangisi?

Ancak karşılıklı avantaj ve dezavantajlarına rağmen bu seçeneğinizi en fazla etkileyecek şeyin, yeni bilgisayarınızı nasıl kullanmayı planladığınız olduğunu bilmelisiniz. Eğer çoğunlukla eviniz dışındaki yerlerde bulunuyor ve işte, okul veya benzeri yerlerde daha fazla vakit geçiriyorsanız veya laptopun özgürlüğünün avantajlarını kullanmak istiyorsanız, muhtemelen bir oyun laptopu almak sizin için daha avantajlı olacaktır.

Buna karşılık çoğunlukla evinizde duruyor ve oyunlarınızı evinizde oynuyorsanız, özellikle aksesuarlar alanındaki ek kişiselleştirme seçeneklerinden faydalanmak istiyorsanız, bir oyun PC’si almanız sizin için doğru seçenek olabilir.