Twitter'daki Elon Musk kaosu, rakibi Mastodon'u "uçurmaya" devam ediyor

Twitter'ın Elon Musk tarafından satın alınmasından sonra yükselişe geçen alternatif sosyal ağ platformu Mastodon, engelleri bir bir aşmaya devam ediyor.

Twitter'daki kaos, rakibini "uçurmaya" devam ediyor

Merkezi olmayan sosyal medya platformu Mastodon son zamanlarda önemli bir popülerlik kazandı. Kurucusu ve baş geliştiricisi Eugen Rechko'nun yeni bir blog gönderisine göre sosyal medya platformunun kullanıcı tabanı, aylık 300.000 aktif kullanıcıdan, Ekim ve Kasım ayları arasında 2,5 milyona sıçradı. Bu zaman aralığı, aynı zamanda iş adamı Elon Musk'ın Twitter'ı satın aldığı döneme denk geliyor.

Rochko, blogunda Mastodon ve diğer sosyal ağların bağlantılarının Twitter'da paylaşılmasına yönelik - artık geçerli olmayan - yasaklardan da bahsetti. Rochko, “Bu, merkezi platformların, sosyal grafiğinizi rehin tutarken söyleyebilecekleriniz ve söyleyemeyecekleriniz konusunda keyfi ve haksız sınırlar getirebileceğinin net bir hatırlatıcısıdır" dedi ve devam etti: "Mastodon'da, siz ve takipçileriniz arasında bir aracı olması gerekmediğine ve özellikle gazetecilerin ve devlet kurumlarının halka ulaşmak için özel bir platforma güvenmemeleri gerektiğine inanıyoruz."

Ayrıca Mastodon'un ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımının, herkesin tamamen kendi altyapısında ve kendi kontrolü altında bir sosyal medya platformu çalıştırmasını sağladığını da belirtti: “Bu, yalnızca Alman hükümeti veya Avrupa Komisyonu gibi kuruluşların, birçok farklı Mastodon sunucusunda binlerce takipçisine dağıtılan önemli bilgileri yayınladıkları kendi Mastodon sunucularını çalıştırmalarına izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda size bir telefon, internet veya e-posta sağlayıcısını seçtiğiniz gibi bir sosyal medya sağlayıcısı seçme ve takipçilerinizi korurken birinden diğerine geçme özgürlüğünü de sunuyor.

Twitter’daki Elon Musk kaosunun ardından büyük bir büyüme gören tek sosyal medya platformu Mastodon da değil. SensorTower'ın bildirdiğine göre, Tumblr kısa süre önce ABD'de %96 ve dünya çapında %77 oranında bir benimsenme artışı gördü. Ayrıca Hive, yaklaşık bir ay önce bir milyon kullanıcıya ulaştı.

Rochko, Mastodon'un geleceği konusunda iyimser olduğunu da sözlerine ekliyor: "Basın özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için kesinlikle gerekli olduğunu anladığımız için, Mastodon'un büyüyüp dünya genelindeki haber merkezlerinde bilinen bir isim haline geldiğini görmekten heyecan duyuyoruz."