En "meraklı" Android uygulamaları!

Google Play'deki bu uygulamalar, cebimizdeki neredeyse her şeyi görme (ve duyma) yetkisine sahipler!

En "meraklı" uygulamalar!

Mobil uygulamalar, düzgün çalışabilmek için çoğu zaman bir dizi izne ihtiyaç duyuyorlar. Ancak bazı uygulamalar, ilgisiz görünen, dahası bizi endişelendiren izinlere sahip olmak isteyebiliyorlar.

Uygulamaların talep ettiği izin sayılarını inceleyen Vocativ, onları mikrofon, adres defteri, kısa mesajlar ve çağrı geçmişi izinlerine göre sıralamış. Verilerinizi görme en yetkili uygulamaları yukarıda görebiliyorsunuz. Aşağıda ise Google Play'deki en popüler uygulamaların izin sayısına göre sıralanmış listesi var.

En

"Gereksiz" görünen izinler, uygulama geliştiricileri tarafından veri toplamak ve bu verileri reklamcılara satıp gelir elde etmek amaçlı kullanılabiliyor. Örneğin Path isimli bir uygulama, yüklü olduğu telefonlardaki kişi bilgilerini alıp, onlara spam gönderdiği gerekçesiyle 800 bin dolar cezaya çarptırılmıştı.

Android'de izinlerin bir kısmını "kabul etmemek" gibi bir özellik bulunmadığından, talep ettiği izinler canınızı sıkan bir programı yüklememekten (veya kabullenmekten) başka çözümünüz bulunmuyor. Bu nedenle uygulamaların istediği fazladan izinler, ancak birileri onlardan şikayetçi olduğunda fark edilip, kaldırılabiliyor.

Şüpheli izinlere sahip uygulamalarınızdan kurtulmak için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları