Mercedes'in yetenekli olan araç içi asistanı, yapay zeka ile daha da güçleniyor

Mercedes'in MBUX araç içi sanal asistanı, yapay zekanın desteği ile daha fazla yeteneğe kavuşuyor.

Mercedes'in yetenekli olan araç içi asistanı, yapay zeka ile güçleniyor

Mercedes-Benz, araç içi sesli asistanını üretken yapay zeka ile güçlendirerek daha doğal etkileşimlerin ve kişiselleştirilmiş sürücü deneyimlerinin önünü açıyor. Şirket, geliştirilmiş MBUX Sanal Asistanının, “Mercedes-Benz ile şimdiye kadarki en insan benzeri arayüzü” oluşturmak için yeni nesil MB.OS işletim sistemi üzerinde çalışacağını söylüyor. Yeni yeteneklerine verilen örneklerin arasında, araca girdikten sonra sabahın haber manşetlerini oynatmak veya araç sahibinin takviminde bir toplantıya geç kalacağını belirtmek yer alıyor.

Bazı Mercedes araçları şu anda da sürücülerin “Hey, Mercedes” ifadesini kullanarak sesli komutlar vermelerine ve araçtaki sıcaklığı ayarlamak, bir navigasyon hedefi bulmak veya telefon görüşmesi yapmak gibi işlemleri gerçekleştirmesine imkan tanıyor. Üretken yapay zekanın kullanılması, en azından teorik olarak, bu işlemleri ve komutları daha doğal hale getirebilir ve daha az hatalı pozitif sonuçlar yaratabilir. Ancak Mercedes, sesli asistanını güncellemek için hangi şirketle çalıştığını henüz açıklamadı.

Mercedes ve diğer pek çok otomobil üreticisi, teknoloji endüstrisinde hızla yükselen yapay zeka akımında geride kalmamaya çalışıyor. Volkswagen, BMW ve Hyundai gibi şirketler, en popüler sohbet robotlarına güç veren LLM’lerle desteklenen daha gelişmiş araç içi sesli asistan sözleri veriyor.

Alman otomobil üreticisinin, ilk kez 2018’de tanıtılan ve “Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi”nin kısaltması olan MBUX, birçok kişinin en yetenekli sesli asistanlardan biri olarak kabul ettiği yetenekli bir sistemden oluşuyor.

Sesli asistanın konuşması, doğal diyalog ve müşteri sorularının yanıtları için artık LLM kullanacak. Aynı zamanda, doğal, öngörücü, kişisel ve empatik olmak üzere dört “kişilik özelliği” de içerecek. Şirket, “daha çok bir arkadaşla yapılan konuşmaya benzeyeceğini” iddia ediyor: “Asistan soruları genel bilgilere dayanarak yanıtlıyor ve aynı zamanda amacı netleştirmek ve sonuç çıkarmak için akıllı sorular sorabiliyor.”

Mercedes, daha önce araçları için OpenAI’nin ChatGPT’sini test ettiğini açıklamıştı ancak yeni basın bülteninde bu popüler chatbot’tan hiç bahsedilmiyor. Mercedes-Benz sözcüsü Cathleen Decker, üretken yapay zeka teknolojisini sağlayan şirketin adını vermedi. Sözcü, The Verge’e gönderilen bir e-postada, “Şirket, yapay zeka ve doğal dil işlemedeki en son gelişmeleri geliştirmek ve uygulamak için bir dizi teknoloji ortağıyla birlikte çalışıyor” dedi ve ekledi: “Mercedes-Benz, MBUX sisteminin otomotiv teknolojisinin ön saflarında kalmasını sağlamak için sektördeki en iyi ortaklarla çalışmaya kararlıdır.”

Mercedes, MB.OS'lu ilk otomobillerin otomobil üreticisinin 2025 için planlanan Mercedes Modüler Mimarisi veya MMA ile geleceğini söylüyor.