Meta, App Store ve Google Play'e rakip olacak bir Facebook uygulama mağazası için çalışıyor

Apple'ın App Store'una ve Google'ın Play Store'una rakip olmak isteyen Meta, yeni bir Facebook uygulama mağazası için kolları sıvadı.

App Store ve Google Play'e rakip geliyor: Facebook uygulama mağazası

Meta, AB’deki kullanıcıların uygulamaları doğrudan Facebook reklamları aracılığıyla indirmesine izin vererek şirketi Google ve Apple’ın dijital mağazaların direkt bir rakip haline getirmeye hazırlanıyor.

The Verge’den Alex Heath’in bildirdiğine göre, yeni program yılın ilerleyen zamanlarında Android uygulama geliştiricileriyle bir pilot çalışma başlatacak. Karar, muhtemelen önümüzdeki baharda yürürlüğe girmesi beklenen Dijital Piyasalar Yasası olarak adlandırılan AB’deki yeni bir düzenlemeden kaynaklanıyor. Yeni yasaya göre Apple ve Google, “engelleyici” olarak etiketleniyor ve mobil platformlarını alternatif uygulama indirme yöntemlerine açmaları gerekiyor.

Meta’nın pilot uygulamada yer alan geliştiriciler için yaptığı sunuma göre, geliştiricilerin Android uygulamalarını barındıracak ve Facebook kullanıcılarının uygulamaları doğrudan indirmesine izin verecek.

Başka bir deyişle, şu anda olduğu gibi bir uygulamanın reklamına tıkladığınızda hemen Google Play Store’a veya Apple App Store’a yönlendirilmeyeceksiniz ve bunun yerine, uygulamayı Facebook aracılığıyla doğrudan telefonunuza indirilebileceksiniz.

Meta, geliştiricilerin Facebook’ta ödenen reklamlarda görülene göre daha yüksek bir uygulama yükleme oranına ulaşacaklarını iddia ediyor ve belki de şaşırtıcı bir şekilde, sosyal medya devinin uygulama içi gelirden kesinti yapmayı planlamadığı bildiriliyor. Bu yüzden pilotta yer alan geliştiriciler istedikleri faturalandırma sistemini kullanmakta özgür olacaklar. Uygulama gelirinden hak iddia edilmesi, son zamanlarda Apple ve Google’ın uygulama mağazalarına açılan davalarda ve düzenlemelerde en öne çıkan sorunlardan biriydi.

Meta, geliştiricilerin uygulamalarını dağıtmaları için mümkün olduğunca özgürlük sunacağını ve daha fazla dağıtım seçeneğini hak ettiklerini söylüyor.