Meta, Cambridge toplu davasında uzlaşmaya gitti: Facebook kullanıcıları para isteyebilecek

Meta, Cambridge toplu davasında 725 milyon dolarlık uzlaşmayı kabul etti. Anlaşma kapsamında şirket, Facebook kullanıcılarına teker teker ödeme yapmak zorunda kalacak.

Meta, Facebook kullanıcılarına para dağıtmaya başlıyor

24 Mayıs 2007 ile 22 Aralık 2022 arasında aktif bir hesabı olan ABD'li Facebook kullanıcıları, kullanıcı gizliliğiyle ilgili multimilyon dolarlık bir toplu dava anlaşmasından pay alabilecek.

Facebook'un ana şirketi Meta, kendisini Cambridge Analytica ve diğer üçüncü taraflara özel kullanıcı verilerine erişim izni vermekle suçlayan bir davayı sonuçlandırmak için 725 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Teknoloji devi, kullanıcıları özel bilgileri üzerinde ne kadar kontrol sahibi oldukları konusunda yanılttığı suçlamalarıyla da karşı karşıyaydı. Ancak Meta, herhangi bir yanlış yaptığını reddediyor.

Dava için talepte bulunmak isteyen ABD'liler 25 Ağustos 2023’e kadar çevrimiçi olarak başvurması gerekiyor. Bu başvuruda birkaç sorunun yanıtlanmasının ardından, doğrudan para yatırma yoluyla, ön ödemeli bir hediye kartı veya PayPal gibi çeşitli ödeme seçeneklerinden birini seçebilecek. Alternatif olarak, posta yoluyla başvuruda bulunmak da mümkün ve sadece birkaç formun çıktısını alarak doldurmanız ve ardından bunları Pennsylvania'daki bir anlaşma yöneticisine göndermeniz gerekiyor.

2018'de, eski Başkan Donald Trump'ın kampanyasında çalışan ve artık feshedilmiş bir danışmanlık şirketi olan Cambridge Analytica, 87 milyon kadar Facebook kullanıcısının özel verilerine eriştiği için bu davaya yol açtı. Facebook tarafından kullanıcı verilerini toplayan bir uygulamayı kullanma izni verilen bir araştırmacı, bilgiyi Cambridge Analytica'ya verdi.

Daha sonra bu dava, Facebook'un diğer üçüncü taraflara rızası olmadan kullanıcı verilerine erişim izni vermekle suçlandığı diğer davaları kapsayacak şekilde genişledi.

Davacının avukatlarına göre, önerilen 725 milyon dolarlık uzlaşma, bir ABD veri gizliliği toplu davasında şimdiye kadar elde edilen en büyük uzlaşma anlaşması oldu. Aynı zamanda bir toplu davayı çözebilmek için Meta'nın şimdiye kadar ödediği en yüksek tutar olarak da öne çıkıyor.