Michio Kaku: "Mükemmel kapitalizme gidiyoruz"

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2014 iki günde 12 bin konuk ve 200'ü aşkın fikir önderini ağırladı.

Kaku: "Geleceğin kazananı..."

Türkiye'nin en kapsamlı teknoloji etkinliklerinden Turkcell Teknoloji Zirvesi' hareketli geçti. 2010 yılından bu yana kapsamı ve katılımcı kitlesi daha da genişleyen Zirve'ye iki gün boyunca toplamda 12 bin kişi katıldı.

Teknoloji Zirvesi'nin ikinci gününde açılış konuşmasını Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş gerçekleştirdi. Kulabaş'ın ardından sahneyi, dünyanın en zeki insanlarından biri kabul edilen ünlü fizikçi Dr. Michio Kaku aldı. Gelecek 20 yıla dair öngörülerini katılımcılarla paylaşan Kaku, bilimsel ve teknolojik gelişmeler neticesinde ticari kapitalizmin sonunun geldiğini ifade etti. Dr. Kaku, entelektüel sermayeye dayalı "mükemmel kapitalizm" sayesinde esas olarak tüketicilerin kazançlı çıkacağını söyledi.

Kulabaş: "Mobil nesil, iş dünyasında oyunun kurallarını değiştirecek."

Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, bugün 25 yaşına kadar olan kuşağın internet ve teknolojiyle olan ilişkisinden dolayı "mobil nesil" olarak adlandırıldığını ifade etti. Kulabaş, doğdukları günden bu yana hayatlarında internet olan, bilim ve teknolojiyle barışık bu kuşağın 2023 yılına gelindiğinde 84 milyonluk nüfusumuzun yüzde 21'ini oluşturarak çoğunluk haline geleceğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Mobil nesil çoğunluğa gidiyor. 2023 yılına geldiğimizde iş hayatında ve tüketicilerde ana grup olacaklar. Tüketici profilinin hızlı bir evrim geçirdiği bu dönemde, ürün ve hizmetlerini daha geniş kitlelere yaymak isteyen şirketlerin bu dünyaya uyum sağlamak için stratejilerini gözden geçirmesi kaçınılmaz. Yani şimdiden söyleyebiliriz, mobil nesil iş dünyasında oyunun kurallarını değiştirecek."

Kulabaş'ın ardından günün ana konuşmacısı Dr. Michio Kaku, "Gelecek 20 yıl" başlıklı sunumunu Turkcell Teknoloji Zirvesi katılımcılarıyla paylaştı.

Kaku: "Mükemmel kapitalizm"e doğru gidiyoruz.

Kaku şunları söyledi:

"Bir fizikçiden neden gelecek hakkına konuşması istenir? Çünkü biz transistörü keşfettik, lazeri, televizyonu, radyoyu, radarı keşfettik, X-ray cihazını, MRI cihazını, uzay programını ve GPS sistemini biz yaptık. 20. yüzyılı fizikçiler keşfetti, 21. yüzyılı da keşfetmeye devam ediyor. Zenginlik bilim ve teknolojiden geliyor. Her 80 yılda bir yeni bir inovasyon dalgası oluştuğunu görüyoruz. İlk dalga buhar makinasının icadıydı, ikinci dalga, elektrik ve otomobil ile geldi, üçüncüsü ileri teknolojiydi; bilgisayarlar, uydular, lazerler, telekomünikasyon ve internet sürdürülebilir olmayan bir zenginlik yarattı. Peki dördüncü dalga ne olacak? Biyoteknoloji, yapay zekâ ve nano-teknolojinin gelişmesiyle tüm endüstrilerin tek tek dijitalleşeceğini söyleyebiliriz. 10 yıla kadar bilgisayar çiplerinin fiyatı 1 kuruşa düşecek, böylece bilgisayarlar ve internet her yerde ve hiçbir yerde olacak. Önce müzik endüstrisi dijitalleşti. Bugün medya dijitalleşiyor. Gazeteler ve dergiler buna ayak uyduramayınca batıp gidiyor. Ulaşım, tıp, eğitim dijitalleşecek. Gelecekte oturma odanızın dört duvarı dijital ekranlarla kaplı olacak. Camı olmayan 3D televizyonlar izleyeceğiz. Ofislerde PC olmayacak, kullan-at bilgisayarlar buluta bağlı olduğundan bilgi zahmetsizce ve kendiliğinden evden ofise ofisten arabaya transfer olacak. Bir yeriniz ağrıdığında duvar kâğıdınızın önüne geçip "robot doktor"a muayene olabileceksiniz. Alışveriş de dijitalleşecek ve internetten alışveriş yaparken 3 boyutlu olarak vücut ölçülerinizi bulutta sakladığınızdan aldığınız her şey üzerinize olacak. 3D yazıcılar ile üretim dijitalleşecek. Seri üretim değil seri kişiselleştirme mümkün olacak.

Tüm bunların sonucunda, "mükemmel kapitalizm"e doğru gidiyoruz. Kapitalizm, malın fiyatını arz-talep dengesine bağlı olarak belirler. Bu durumda kandırılıp kandırılmadığınızı, kâr marjını, o ürünün gerçekten o kadar edip etmediğini bilemezsiniz. Oysa teknolojinin yardımıyla cep telefonumuzda bütün bu bilgileri, insanların o ürün hakkında ne dediğini, en uygun fiyatı bulup bulmadığınızı öğrenebilirsiniz. Yani geleceğin kazananı tüketici olacak. Ticari kapitalizmden entelektüel kapitalizme doğru gidiyoruz. Kazanan uluslar, entelektüel kapitalizmi doğru kavrayanlar olacak. Bu durumda kazanan inovasyoncular, hayal kuranlar, bilimi ve teknolojiyi doğru kullananlar olacak."

Okuyucu Yorumları