Microsoft, 2030 hedefinden giderek daha da uzaklaşıyor

Microsoft, 2030 yılı için önüne koyduğu karbon emisyonu hedefinde ileri doğru gitmek yerine ters yönde ilerlemeye başladı.

Microsoft, 2030 hedefinden giderek daha da uzaklaşıyor

Microsoft, 2020’den bu yana karbondioksit emisyonlarını neredeyse yüzde 30 artırarak, 2030 yılına kadar karbon negatif olma hedefine ulaşmayı daha da zorlaştırdı. Ve bu durumun suçlusu yapay zeka gibi görünüyor.

Redmond merkezli bilişim devi, CO2 emisyonlarının 2020 yılı temel alınarak yüzde 29,1 oranında arttığını ve bunun büyük ölçüde bulut hizmetlerine yönelik müşteri talebini karşılamak için daha fazla veri merkezi inşası ve temin edilmesinden kaynaklanan dolaylı emisyonlar (Kapsam 3) olduğunu belirtiyor.

Bu sayılar, Microsoft’un 30 Haziran 2023’te sona eren 2023 mali yılını kapsayan 2024 Çevresel Sürdürülebilirlik Raporu’nda açıklandı. Bu dönem, Microsoft’un OpenAI ve ChatGPT’ye olan ilginin muazzam artışının ardından yapay zeka desteğini artırmaya başladığı dönemi içeriyor.

Microsoft raporunda, “Bu yıl, yapay zeka gibi teknolojiler, inovasyonun ilerlemeyi hızlandırmada oynayabileceği rol konusunda yeni bir umut getirdi. Ölçümü iyileştirmekten veri merkezi verimliliğini artırmaya ve enerji iletimini iyileştirmeye kadar teknoloji, dünyanın net sıfır hedefine ulaşması için gereken hız ve ölçek için güçlü bir hızlandırıcı olabilir” deniliyor. Ancak bu iyimser bakış açısına rağmen, yeni teknolojileri geliştirmek için gereken altyapıya yatırım yapmanın üzücü bir gerçeği olarak 2020 temeline göre Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarının yüzde 29,1 arttığı ekleniyor.

Kapsam 3, Microsoft'un toplam emisyonlarının yüzde 96'sından fazlasını oluşturuyor ve tedarik zinciri, donanım ve cihazlarının yaşam döngüsü ve diğer dolaylı kaynaklardan gelen emisyonları içeriyor. Şirketin kendi Kapsam 1 ve 2 emisyonları, temiz enerji satın alımı, yeşil tarife programları ve yenilenebilir enerji sertifikalarının kullanımı sayesinde 2020’den bu yana yüzde altı azalmış durumda.

Çözüm yenilenebilir enerjide yatıyor

Microsoft, Kapsam 3 sorununu çözmek için tedarikçilerin yenilenebilir enerji kullanmalarını sağlamak gibi adımlar atmayı planlıyor. Wall Street Journal’ın bildirdiğine göre Microsoft, “yüksek hacimli seçili tedarikçilerin 2030 yılına kadar Microsoft'a sağlanan mal ve hizmetler için yüzde 100 karbon içermeyen elektrik kullanmalarını” gerektireceğini ve bu gerekliliklerin 2025 mali yılından itibaren şirketin Tedarikçi Davranış Kuralları’nın bir parçası olacağını belirtiyor.

Microsoft, yeni veri merkezleri inşa etmeye devam ederken, hem tedarik zincirinde hem de kendi çalışmalarında yaptığı ve yapacağı güncellemelerle hem enerji alanında hem de diğer çevresel alanlarda faydaları arttıracağını söylüyor.