Microsoft, ChatGPT'ye rakip olacak bir yapay zeka mı geliştiriyor?

Microsoft bir yandan OpenAI ile birlikte çalışıp ChatGPT'nin etinden sütünden faydalanırken, bir yandan da bağımsız olarak kendi yapay zekasını geliştiriyor olabilir.

Microsoft, ChatGPT'ye rakip olacak bir yapay zeka mı geliştiriyor?

Microsoft’un OpenAI ile uzun süredir devam eden ChatGPT ortaklığı, üretken yapay zeka endüstrisindeki Google, Amazon ve diğer rakiplerine karşı büyük bir avantaj kazanmasını sağladı. Ancak söylenilene göre şirket, ChatGPT’ye rakip olabilecek yeni bir geniş dil modeli oluşturmak için de tek başına çalışmalar yürütüyor.

The Information’ın ismi verilmeyen kaynaklardan alıntı yaparak bildirdiğine göre, Microsoft’un şirket içinde geliştirdiği LLM’si MAI-1 olarak adlandırılıyor. Söylenilene göre bu sistem 500 milyar parametreyle geliştiriliyor. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, OpenAI’nin GPT-4’ü 1 trilyondan fazla parametreye sahip.

Haberde, MAI-1’in geliştirilmesine Microsoft’un yeni AI yöneticisi Mustafa Süleyman’ın liderlik ettiği söyleniyor. Süleyman, Google’ın DeepMind AI bölümünün ortak kurucusu olmasından ve daha sonra kendi AI girişimi Inflection’ı kurduktan sonra Mart ayında şirket tarafından işe alındı.

Süleyman, Microsoft tarafından işe alınmadan önce, şirketi Inflection ile başka bir LLM üzerinde çalışıyordu. Söylenilene göre, yönettiği bu yeni MAI-1 LLM’nin, Inflection ile yaptığı önceki çalışmayla herhangi bir kod paylaşmadığını, ancak bu şirkette çalışırken edindikleri bazı eğitim verilerini kullanabileceğini bildiriyor.

Muhtemelen Microsoft, şu anda ChatGPT’nin bazı sürümlerini kullanan çeşitli Copilot sürümleri gibi yapay zeka hizmetlerinin oluşturulmasında OpenAI’ye daha az bağımlı olmak istiyor. Yeni haber, yaklaşmakta olan MAI-1 LLM’nin hangi hizmetleri kullanacağını belirtmiyor. Microsoft’un 21 Mayıs’ta Seattle’da başlayacak olan yıllık Build geliştirici konferansında bu proje hakkında daha fazla bilgi vermesi mümkün olabilir.