Microsoft, daha iyi bir pil teknolojisi için kolları sıvadı

Microsoft, yeni ve daha iyi bir pil teknolojisinin geliştirilmesi çabalarına yapay zeka ve HPC hizmetleri ile destek veriyor.

Microsoft, daha iyi bir pil teknolojisi için kolları sıvadı

Microsoft, şirket olarak bir süredir yapay zekaya odaklanıyor. Çoğu kişi Microsoft’un Windows için Copilot gibi, yazılım ürünlerine yapay zeka ekleme çabasının farkında. Ancak Microsoft, bilimsel araştırmalara yönelik yapay zeka hizmetleri de sunuyor. Şirket, bu hafta yeni ve daha iyi bir lityum pil yapmak için tasarlanan bir projede Richland, Washington’daki Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı (PNNL) ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

Microsoft, bir blog yazısında Azure Quantum ekibinin, PNNL’nin yeni bir pil malzemesi oluşturmasına yardımcı olmak için yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) kaynaklarını kullandığını söylüyor. Microsoft’un yapay zeka sistemleri, bu yeni pil için yalnızca birkaç gün içinde 500.000 olası kararlı malzeme bulma sürecinin hızlandırılmasına yardımcı oldu.

Microsoft tarafından yapılan açıklamada, yapay zekanın hızlı olduğuna ancak her zaman tamamen doğru olmadığına dikkat çekildi. Şirket, HPC’nin yüksek işlem gücü ile yüksek doğruluk yeteneğinin küçük aday kümeleri için daha iyi bir araç olması anlamına geldiğini de belirtti: ”İlk HPC doğrulaması, her malzemenin enerjisini, içinde bulunabileceği tüm diğer durumlara göre hesaplamak için yoğunluk fonksiyonel teorisini kullandı. Daha sonra, her malzemenin içindeki atomların ve moleküllerin hareketlerini analiz etmek için yapay zeka ve HPC'yi birleştiren moleküler dinamik simülasyonları geldi.”

Microsoft ve PNNL, HPC’yi kullanarak olası pil malzemesi listesini yalnızca 150 adaya indirdi. İkili; kullanılabilirlik, maliyet ve diğer faktörler gibi filtreler ekleyerek listeyi daha da azaltmak için HPC’yi kullanmaya devam etti. Sonunda yapay zeka ve HPC’nin birleşimi, Microsoft ve PNNL’nin pil malzemesi listesini yalnızca 80 saat içinde 18 adaya indirmesine imkan tanıdı.

Sonuç olarak PNNL, pil prototipleri için uygun malzemeleri bulma konusunda büyük bir zaman tasarrufu sağlamayı başardı. Nihai sonuç, lityum, sodyum ve diğer elementleri birleştiren bir malzemeydi. PNNL, yeni malzemenin tipik bir pilde kullanılan lityum miktarını yüzde 70’e kadar azaltabileceğini söylüyor.