Microsoft Edge Android kullanıcılarını çok şaşırtacak

Microsoft'un bir vazgeçip bir umutlandığı tarayıcısı Edge, şimdi Android kullanıcılarını hedef alıyor. Teknoloji devi, Android kullanıcılarını Chrome'dan çalacak çarpıcı özelliklerle son şovunu yapmaya hazırlanıyor.

Microsoft Edge Android kullanıcılarını çok şaşırtacak

Microsoft'un "tarayıcı" ürünlerinden umudu kestiği o hüzünlü yılları hatırlıyor olmalısınız. Microsoft çalışanları, kullanıcıların eski Internet Explorer'ı veya yeni Edge'i sadece Windows'u kurup Chrome'u indirmek için kullandığını itiraf etmişlerdi. Ancak teknoloji devi Microsoft, tarayıcı konusundaki savaşa yeniden katılıyor. Bu kez Chrome'u, kendi kalesinde, doğrudan Android içinden vurmaya hazırlanıyor.

Henüz resmi bir açıklama yapılmadı ama araştırmacılar Microsoft Edge'in mobil uygulaması için uzantı desteği hazırladığını kodları inceleyerek tespit etti.

Şimdilik bu işlevsellik uygulamanın ilk test sürümlerinde saklı durumda bulunuyor ama ufak bir güncelleme ile özellikleri aktif hale getirmek mümkün.

Peki yeni Edge mobil uygulaması Android kullanıcılarına neler sunacak?

Karanlık moda geçme, reklamları engelleme ve medya oynatma hızını değiştirme gibi bazı uzantılar şimdiden hazır görünüyor. Yakında hayata geçmesi de sürpriz olmayacak.

Google Chrome kullanıcıları, üçüncü taraf uzantıların bir masaüstü tarayıcısında ne kadar faydalı olabileceğini iyi biliyorlar. Sekmelerin düzenlenme şeklini değiştirmekten web sayfalarına açıklama eklemenize veya web sitesi hacmini yönetmenize kadar tercih ettiğiniz tarayıcıya her türlü ek araç ve özellik ekleyebiliyorsunuz.

Masaüstünde Chrome için çok sayıda uzantı mevcut olsa da, Chrome ve diğer tarayıcılar, ekranların daha küçük olması, daha az sistem kaynağı bulunması, arayüzün daha basit olması gibi birçok farklı nedenden ötürü mobil cihazlara uzantı desteği eklemekten genellikle kaçınmışlardır.

Ancak şimdi durum değişiyor. Firefox kısa bir süre önce Android uygulamasına uzantı desteğini yeniden getirdi ve şimdi de Chrome'un pazar payını azaltmaya çalışmak amacıyla Edge de aynı şeyi yapacak gibi görünüyor. Chrome, dünya çapındaki mobil cihazların yaklaşık üçte ikisinde varsayılan olarak kullanılıyor, üstelik buna Android cihazların yanı sıra iPhone'lar da dahil.

Mevcut tüm Edge uzantılarını Android'de kullanamayacaksınız. Hepsinin çalışmayacağı ve güvenlik gerekçeleriyle Google'ın ağır yaptırımlar uygulayacağı çok açık ama artık yeni bir dönemin başladığını kabul etmek gerekiyor.