Microsoft Edge ÖN İNCELEME!

Microsoft'un yeni tarayıcısı Edge'i, şu anki haliyle denedik. İşte ilk izlenimlerimiz!

Microsoft Edge ÖN İNCELEME!

Microsoft'un yeni web tarayıcısının adının Edge olacağı artık kesin. Peki Project Spartan kod adıyla tanıdığımız tarayıcının en yeni yapısı, neler sunuyor?

Build 2015'te gösterilen işlevlerden bazıları, henüz deneme şansı bulduğumuz Edge'de bulunmuyor. Örneğin yeni sekme ve Chrome eklentisi işlevleri, 61 yapı numaralı Edge'de yok. Microsoft, sahnede gösterdiği bazı özelliklerin önümüzdeki aylarda kullanıcılara sunulacağını söylüyor. Gösterilen işlevlerden biri olan "inking", web sayfalarının üzerine işaret koyarak veya yazı yazarak, kişilerinizle paylaşmanıza izin veriyor. Çizginin kalınlığını ve rengini seçebiliyor, yazıların altını işaretleyebiliyor veya göstermek istediğiniz öğeleri daire içine alabiliyorsunuz.

Ancak yaptığımız denemelerde fareyle yazı yazmanın pek zor olduğunu tecrübe ettik. Yazdığımız kelimeler okunsa da, buna harcayacağımız emeğe değmeyecek gibi geldi. Fareyle daire çizmek, yazı yazmaktan da zordu. Dokunmatik ekranda ekrana dokunarak çizmek çok daha kolay, ancak el yazınız kötüyse, yazdıklarınız okunamayacak demektir. Ancak isterseniz küçük bir kutu açıp, klavyeyle metin girmeniz de mümkün. Zaten dokunmatik ekranınız yoksa, bu özelliğe mahkumsunuz.

Yazdıklarınızı paylaşmak ise oldukça kolay. Sayfa üzerindeki seçiminizi tamamladıktan veya yazınızı yazdıktan sonra, kaydetmek istediğiniz bölümü seçip sağ üstteki düğmeye basarak OneNote'u açabilir veya daha sonra erişmek üzere Reading List içerisine kaydedebilirsiniz. Microsoft, Facebook gibi sosyal ağlarda paylaşma özelliğinin "henüz entegre edilmediğini" söylüyor. Şu an eposta üzerinden paylaşma imkanı da yok, dolayısıyla paylaşım seçenekleri oldukça kısıtlı. Bu eksiklikler kapatıldığında inking özelliğiyle sayfaları sosyal ağlarda paylaşmak gerçekten eğlenceli olabilir.

Inking, sorunsuz değil

Inking, sorunsuz değil

Inking işlevinin beraberinde bazı sorunlar da geliyor. Örneğin inking seçeneklerini açan kalem simgesine tıkladığınızda, sayfa yeniden yükleniyor ve bu, sayfanın tekrar üste kaymasına neden oluyor. İşaretlemek istediğiniz yer eğer sayfanın alt tarafındaysa, bu konumu tekrar bulmanız, bu sırada sayfaya yanlışlıkla işaret koymamak için ona dokunmamanız gerekiyor. Bir başka sorunsa sayfayı paylaşıma hazırladıktan sonra onu düzenlemenin yolunun olmaması. Microsoft yetkilisi, OneNote'u açıp kaydettiğimiz eski sayfaları görebileceğimizi söylüyor; ancak bunun yerine sayfadan yeni bir görüntü yakalamak daha hızlı olabilir. "Exit"e basarak çıktığımızda sayfa, karalamalarınızdan kurtuluyor ancak bu sırada bir kez daha yeniden yükleniyor ve gecikmeye yol açıyor.

İşlevin henüz ilk aşamalarında olduğunu unutmamak gerekli, Microsoft bu sorunları ilerideki yapılarda giderebilir. Ancak her ne kadar çalışır halde de olsa, şimdilik karşımızda sorunlu bir işlev olduğu gerçek.

Cortana

Bu Microsoft Edge yapısının öne çıkan bir başka özelliği, daha derin Cortana entegrasyonu. Cortana, Windows 10'un görev çubuğunda bulunuyor ancak size yardım edebileceğini düşündüğü web sayfalarını açtığınızda (restoranlar gibi) öne çıkıyor. Yani ziyaret ettiğiniz her web sitesinde sizi rahatsız etmiyor. Bununla birlikte Microsoft, yaptığı kullanıcı testlerinde insanların web'de neler yaptığını takip eden bir dijital asistan istemediğini ortaya çıkarmıştı. Burada sanki çelişen bir şeyler var.

Cortana öne çıktığında, size baktığınız web sayfasıyla ilgili telefon numarası, yol tarifi, açık olduğu saatler gibi bilgiler sunuyor ve rezervasyon yapabiliyor. İşlevler faydalı görünüyor, ancak sanki bunların web sitesinin kendisi tarafından sunulması gerekli.

Cortana, seçtiğiniz kelimeler hakkında detaylar da verebiliyor. Anlamadığınız kelimeyi veya cümleyi seçip, sağ tıkladığınızda Cortana'dan bilgi alabiliyorsunuz.

Sonuç

Baştan söyleyelim; karşımızda duran tamamlanmış bir tarayıcı değil; kusursuz olmasını beklemek zaten haksızlık olur. Buna rağmen Microsoft Edge genel olarak görevini yapıyor, ancak onu kullandığımız süre uzadıkça küçük takılmaların giderek arttığını tecrübe ettik. Tarayıcının görünümü ise oldukça temiz ve modern. Yine de Edge üzerindeki çalışmaların henüz bitmediğini anlamak çok zor değil.

Dokunmatik ve fare-klavye denetimlerinde yakalanacak iyi bir dengeyle, taze, yeni bir web tarayıcısı karşımızda duruyor olacak. Build'de bahsedilen diğer işlevler Edge'e eklendiğinde, gördüklerimize kıyasla daha çok ses getirebilir.

Okuyucu Yorumları