Microsoft, eski bir Windows uygulamasının daha fişini çekiyor

Microsoft, Windows 7'den beri işletim sistemine dahil olan bir uygulamasını daha kaldırmaya karar verdi. Uygulama, gelecekteki bir Windows güncellemesi ile birlikte tamamen ortadan kaybolabilir.

Windows, eski bir uygulamayla daha yollarını ayırıyor

Microsoft için Kasım ayı oldukça yoğun geçiyor. Şirket; Windows 11 sürüm 23H2’yi piyasaya sürdü, yıllık Ignite konferansını düzenledi, Windows 10 için şu anda Sürüm Önizleme Kanalında mevcut olan Copilot’u duyurdu ve pek çok farklı uygulama ve özelliği kullanımdan kaldırdı.

Microsoft, biri MS-DOS kadar eski olan üç hizmetin sona erdiğini duyurduktan kısa bir süre sonra, Tips uygulamasını kullanımdan kaldırdı. Şimdiyse başka bir yardımcı program daha yolun sonuna gelmiş gibi görünüyor. Microsoft, Windows belgelerini yeniden güncelleyerek Steps Recorder (Adım Kaydedici – psr.exe) hikayesinin sonunu detaylı bir şekilde anlattı.

Steps Recorder, Windows üzerindeki işlemleriniz sırasında adımlarınızı kaydetmenize olanak tanıyan, Windows 7 dönemine ait eski bir yardımcı program. Steps Recorder, uzun süredir terk edilmiş olmasına rağmen, birine Windows’ta belirli eylemleri nasıl gerçekleştireceğini, uygulamalarda nasıl sorun gidereceğini veya hataları nasıl bildireceğini açıklamak için kullanışlı bir araç olabiliyor. Oldukça basit ve etkili olan Steps Recorder’ı Win + R tuşlarına basıp psr yazarak başlatabilirsiniz.

Microsoft’un Steps Recorder'ı en son Windows sürümlerinden ne zaman kaldıracağına ilişkin kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak, Microsoft’tan alıştığımız üzere, Steps Recorder’ın yeteneklerinin ufak bir kısmını taklit edebilen çeşitli alternatifler sunuluyor. Güncellenen Windows belgelerine göre Microsoft, Steps Recorder’ı güncellenmiş Ekran Alıntısı Aracı, Xbox Game Bar veya Microsoft Clipchamp ile değiştirmenizi istiyor: “Step Recorder (psr.exe). Step Recorder artık güncellenmiyor ve Windows’un gelecekteki bir sürümünde kaldırılacak. Ekran kaydı için Ekran Alıntısı Aracını, Xbox Game Bar’ı veya Microsoft Clipchamp’ı öneririz.”

İlginç bir şekilde, belgelerde ekran kaydı sırasında fare tıklamalarını göstermek için kullanabileceğiniz PowerToys ve Fare Yardımcı Programlarından bahsedilmiyor. Güncellenen Ekran Alıntısı Aracı, fare tıklamalarını göstermenize imkan tanıdığından dolayı, bunu azaltmak için PowerToys’u kullanabilirsiniz. Ne yazık ki, önerilen “alternatiflerin” hiçbiri Step Recorder’ın kaydetme ve diğer gelişmiş özelliklerini desteklemiyor.