Microsoft Surface'a özel olan AI özelliklerinin bazıları, tüm Windows PC'lere geliyor

Microsoft'un kendi Surface bilgisayarlarına özel olarak sunduğu bazı yapay zeka özellikleri, yakında Windows PC'lere gelebilir.

Surface'a özel AI özelliklerinin bazıları, tüm Windows PC'lere geliyor

Yakın gelecekte, Surface’e özel AI özelliklerinden en azından biri, desteklenen herhangi bir Windows 11 bilgisayarda da kullanılabilir olacak. Microsoft, Ses Netliği’nin (Voice Clarity) yalnızca ARM64 çiplerine sahip olanlara değil, tüm x64 işlemcili Windows 11 bilgisayarlara geleceğini duyurdu.

Ses Netliği, arka planda çalışan ve aramalar sırasında sesinizi gerçek zamanlı olarak iyileştiren bir özellik. Arka plan gürültüsünü bastırmak, yankıyı iptal etmek ve yankılanmayı azaltmak için “düşük karmaşıklıktaki" yapay zeka modellerini kullanır. Bu özellik, şu anda yalnızca Surface Pro 9 5G ve Surface Pro X gibi ARM işlemcili Surface bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Ancak Windows 11 Canary Channel derleme 26040 ile beraber “geleneksel” Intel ve ARM işlemcilere sahip tüm kullanıcılar tarafından deneyimlenebilecek.

Ses Netliği, birçok popüler oyunun içerdiği sesli sohbetler de dahil olmak üzere, İletişim Sinyali İşleme Modunu kullanan tüm uygulamalarla sistem düzeyinde çalışır. Bu nedenle, geliştiricilerin projelerinde desteklemesini beklemeden Sesli Erişim özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Ancak uygulama geliştiricileri, sesli iletişim için yapay zeka modelleri arasında geçiş yapacak bir seçenek de sunabilirler.

Ses Netliği özelliği, makine algoritmalarına dayanan ve özel bir NPU (Sinir İşleme Birimi) gerektiren bir dizi geliştirme olan, video arka plan efektleri, göz teması, otomatik çerçeveleme ve ses iyileştirmelerini içeren Windows Studio Effects’in bir parçası. Yine de, Windows 11 derleme 26040 ile beraber bilgisayarlarında NPU bulunmayan kullanıcılar da bu geliştirmelerden bazılarını deneyebilecek.

Microsoft, Qualcomm, AMD ve Intel, modern bilgisayarlarda yapay zeka destekli deneyimlere yoğun bir şekilde odaklanıyor. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde müşteriler, özel yapay zeka işlemcilerine sahip çiplere sahip yeni bilgisayarlar arasından seçim yapma şansına sahip olacak. Ayrıca Microsoft’un “çığır açan” yapay zeka yeteneklerine sahip yeni bir Windows sürümü yayınlaması bekleniyor. Bunlardan bazıları mevcut bilgisayarlarda kullanılabilecek, diğerleri ise yalnızca en yeni çiplere sahip yeni cihazlarda çalışacak.