Microsoft, Windows 11'e daha hızlı USB getirmeye hazırlanıyor

Microsoft, Windows 11'de 80Gbps'ye kadar çıkabilen hızlara sahip yeni nesil USB4 2.0 desteğini test ettiğini duyurdu. Destek, ilk etapta Intel Core 14. Nesil HX serisi mobil işlemcileri barındıran cihazlarda kullanıma sunulacak.

Microsoft, Windows 11'e daha hızlı USB getirmeye hazırlanıyor

Microsoft, Windows 11 Insider'ın bazı sürümlerinde USB4 2.0 ile daha hızlı veri aktarım özelliklerinin test edildiğini duyurdu. Bu özellik ile USB Tip-C kablolarının aktarım hızının 80 Gbps'ye kadar ulaşması bekleniyor.

İlk olarak Eylül 2022'de duyurulan USB4 Gen 4, en yeni USB standardı olarak PC ve cihazlarda yerini aldı. Bu özel standardın aktarım hızıysa maksimum 80 Gbps'ye ulaşabiliyor. Söz konusu bant genişliği, bazı yüksek performanslı ekranların yanı sıra bazı USB tabanlı hub ve dock'lar ile bazı depolama aygıtları için son derece önemli.

Standart aynı zamanda eski çevre birimleriyle de geriye dönük uyumlu olduğundan, henüz bu standartta çalışan cihazlar yaygınlaşmamış olsa da rahatça kullanılabilir durumda. Bu daha yüksek USB aktarım hızları, şu anda Microsoft'un kısa süre önce Dev Channel'da yayınladığı Windows 11 Insider Preview Build 23615'te test ediliyor.

Ancak buradaki asıl sorun, bu güncellemeden tam olarak yararlanabilmek için güncellenmiş teknolojiye ihtiyaç duyulması. Windows Insider Program Ekibi, başlangıçta 80 Gbps desteğinin yalnızca Intel Core 14. Nesil HX serisi mobil işlemcileri temel alan cihazlarda kullanıma sunulacağını duyurdu. Daha sonrasındaysa desteğin zamanla genişlemesi bekleniyor.

Diğer taraftan, Microsoft'un üzerinde çalıştığı tek şey daha yüksek USB aktarım hızları değil. Şirket ayrıca geniş ekranlı cihazlarda Windows her başladığında Copilot'un otomatik olarak başlatılmasıyla da meşgul durumda.

Elbette, Copilot'u çok fazla kullanmayı planlamıyorsanız, bu değişiklik biraz can sıkıcı olabilir. Neyse ki, Windows 11'deki Kişiselleştirme ayarlarından Ayarlar > Kişiselleştirme > Copilot'a giderek ve ayarı kapatarak bu sorun çözülebiliyor.