Microsoft, 30 yıldır her Windows'ta bulunan efsane uygulamayı öldürmeye hazırlanıyor

Microsoft, Windows 95 ile hayatımıza giren ve o zamandan beri her Windows sürümünde karşımıza çıkan WordPad uygulamasını tarihe gömmeye hazırlanıyor.

30 yıldır her Windows'ta o vardı; artık olmayacak!

Microsoft, 28 yıl önce Microsoft Write adlı başka bir metin düzenleyicinin halefi olan WordPad’i ilk kez duyurmuştu. WordPad, Microsoft’un o zamanki en yeni ve en harika işletim sistemi olan Windows 95’in bir parçası olarak sunuldu. O zamandan bu yana, WordPad tüm Windows sürümlerinde varlığını korudu ve kullanıcılara RTF, DOC, ODT ve diğer bazı popüler formatlara verdiği destekle temel metin düzenleme yetenekleri sunmaya devam etti. Ancak, ilk yayımlanmasından neredeyse otuz yıl sonra Microsoft, WordPad’i sonlandırmaya hazır gibi gözüküyor.

Microsoft, WordPad’in kullanımdan kaldırılmasıyla ilgili bir bildirimle resmi belgelerini güncelledi. Şirket, WordPad’in artık geliştirilmediğini, yeni özellikler veya güncellemeler almayacağını ve gelecekteki bir Windows güncellemesinin programı işletim sisteminden kaldıracağını söylüyor: WordPad artık güncellenmiyor ve Windows’un gelecekteki bir sürümünde kaldırılacak. .doc ve .rtf gibi zengin metin biçimi kullanan belgeler için Microsoft Word’ü, .txt gibi düz metinli belgeler için ise Windows Not Defteri’ni öneriyoruz.

Neyse ki bol miktarda birinci ve üçüncü taraf WordPad alternatifi bulunuyor. Temel metin düzenleme için Not Defteri’ni kullanabilir (uygulama yakın zamanda sekmeli bir arayüz ve otomatik oturum kaydetme özelliği kazandı) veya Microsoft Word gibi daha gelişmiş düzenleyicilere geçiş yapabilirsiniz. Microsoft Word, web üzerinde ücretsiz olarak veya Microsoft 365 aboneliği ile bağımsız bir uygulama olarak mevcut.

Microsoft’un Windows’tan kaldırdığı tek bileşen WordPad olmayacak. Şirket kısa bir süre önce, unutulmuş sesli asistanı Cortana’yı sonlandırdı ve Microsoft Destek Teşhis Aracı’nın (MSDT) sona erdiğini duyurdu. Ayrıca Microsoft, Windows 11’i daha güvenli hale getirmek için yakında eski Aktarım Katmanı Güvenliği protokollerini de devre dışı bırakacak.