Microsoft'tan internet hız testi aracı için sürpriz karar

Microsoft, Bing arama motorunda kullandığı kendi hız testi hizmetini Ookla'nın internet hız testi aracıyla değiştirdi. Artık kullanıcılar, arama motorundan ayrılmadan Speedtest hizmetini kullanabiliyor.

Microsoft'tan internet hız testi aracı için sürpriz karar

2016 yılında Microsoft, Bing arama motoruna sessiz sedasız yeni bir özellik ekledi. Bu özellik kullanıcıların arama kutusuna sadece "speedtest" yazarak internet bağlantı hızlarını test etmelerini sağlıyordu ve bu test doğrudan Microsoft tarafından yürütülüyordu. Bundan öncesinde, internet hızını öğrenmek isteyen kullanıcılar Bing'de bir hız testi araması yapmak ve ardından testi başlatmak için arama sonuçlarından herhangi birine girmek zorundaydı. Kısacası yerel hız testi entegrasyonuyla kullanıcılar, Bing arama sonuçları sayfasından ayrılmadan internet hızlarını öğrenme imkanına sahip oldu.

Şimdiyse Microsoft, yeni aldığı bir karar ile kendi hız testi hizmetini, internet performansını ücretsiz olarak analiz eden popüler hizmetlerden biri olan Speedtest.net (Speedtest by Ookla) ile değiştirdi. Yeni hız testi hizmeti, dünyanın dört bir yanındaki tüm kullanıcılar için Bing arama motorunda kullanıma sunulmuş durumda ve basitçe "hız testi" yazarak bile ulaşılabiliyor.

İlgili aramayı yaptığınızda açılan arama sayfasının içerisinde hız testini hemen göreceksiniz. Ardından tek yapmanız gereken sayfadaki "Başlat" düğmesine tıklamak ve test sonucunu beklemek. Tıpkı Microsoft widget'ında olduğu gibi, yeni hız testi de mevcut indirme ve yükleme hızlarını gecikme süresiyle birlikte gösteriyor. Eğer internet servis sağlayıcınızın hızını daha doğru bir şekilde ölçmek istiyorsanız testi istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.

Ookla Speedtest.net hizmetini ilk olarak 2006 yılında sunmaya başladı. Şirketin web sitesi, kullanıcılar tarafından her gün 18 milyondan fazla tekil test başlatıldığını ve hizmete başladığından bu yana dünya çapında toplam 51 milyardan fazla test gerçekleştirdiğini söylüyor. Ayrıca tüm bu testleri gerçekleştirmek için dünya çapında 16.000'den fazla sunucu kullanılıyor.

Speedtest.net web sitesinin yanı sıra Ookla, Windows, Mac, ChromeOS, iOS, Android ve hatta Apple TV için ayrı Speedtest uygulamalarına sahip. Ayrıca firmanın iOS ve Android için ayda 4,99 dolar karşılığında VPN hizmeti de bulunuyor.