Microsoft'tan Windows 10 İçin Gizlilik Açıklaması!

Microsoft, topladığı verilerin neler olduğunu ayrıntılı bir şekilde açıkladı...

Microsoft'tan gizlilik açıklaması!

Önümüzdeki hafta resmi olarak sunulmaya başlanacak olan Creators Update'in öncesinde Microsoft, Windows 10 ve gizlilik hakkında yeni bilgiler verdi. Firma, telemetri "temel" seviyede iken işletim sistemitarafından toplanan tanılayıcı verilerin tam detaylarını yayımladı.

Microsoft, kullanıcıların bilgisayarlarından topladığı verileri açıklayarak Windows 10'un yazılım devinin sunucularına olan veri hatları hakkında yeterince açık davranmadığı suçlamalarına bu şekilde cevap vermeye başlamış gözüküyor.

Detaylandırmak gerekirse, Microsoft, veri toplama ayarı "temel" seçeneğinde iken Windows 10'un ana sunucuya gönderdiği tanılayıcı verilerin tamamını yayımlamış durumda. İsteyenler bu uzun ve okuması yorucu olan belgeye buradan ulaşabilirler.

Temel olarak ortalama bir kullanıcı için bu açıklamanın çok fazla bir şey anlatmayacağı ve pek kullanışlı olmayacağı söylenebilir. Ancak burada önemli olan şey, Microsoft'un kartları açık bir şekilde oynamayı kabul etmesi ve Windows 10'un gizlilik sorunlarına yoğun ilgi duyan kişilerin neler olup bittiğini görmelerine izin vermesi olduğu söylenebilir.

Bütün bunları açıklayan bir blog yazısında Windows and Devices Group EVP'si Terry Myerson, Microsoft'un temel seviyede topladığı verilerin, Windows 10 cihazlarını güvenli ve güncel tutmak için toplanan veriler olduğunun altını çiziyor.

Diğer seçenek olan "tam" seçeneğini seçen kullanıcılar için ise Myerson'un açıklaması, "tam seviyeyi seçen kullanıcılar için, bu tanılayıcı verileri kullanarak Windows 10'u herkes için geliştiriyor ve izin vermeyi tercih ettiğiniz noktalarda daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunuyoruz" cümlesini içermekte.

Ancak Microsoft, tam seçeneğini seçen kullanıcılardan toplanan verilerin tam bir listesini sunmuş değil. Her ne kadar bu seçenek ile toplanan veriler hakkında firma tarafından genel bir açıklama yapılmış olsa da, ayrıntılı bir belge sunulmuş değil.

Bütün bu açıklamalarda önemli olan nokta ise, her ne kadar yayınlanan verilerin ortalama bir kullanıcı için pek bir anlamı bulunmasa da, Microsoft'un artık mahremiyet cephesinin suçlusu olarak görünmek istemiyor olması. Bununla beraber, veri toplanması konusunda "temel" ve "tam" dışında bir seçenek isteyen – örneğin "hiç" – kişilerin bulunduğu da kesin ancak bunun gerçekleşme ihtimali düşük gözüküyor.

Creators Güncellemesi ile beraber Mcirosoft, Windows 10'un yükleme sürecinde büyük değişiklikler, gizlilik seçeneklerini daha açık bir şekilde öne çıkartma ve konum bilgisi veya hedefli reklamlar gibi çeşitli özellikleri kapama seçeneği sunan çubuklar sunmuş durumda...

Okuyucu Yorumları