Microsoft'un Bing'i Apple'a satmak istediği doğrulandı

Geçmişte ortaya çıkan Microsoft'un arama motoru Bing'i Apple'a satmaya çalıştığı söylentileri, yeni belgelerle tamamen doğrulandı. İşte yaşananlar...

Microsoft'un Bing'i Apple'a satmak istediği doğrulandı

Eylül 2023'te Bloomberg'in isimsiz kaynaklara dayandırdığı bir haberde, Microsoft'un 2020 yılında Bing arama motorunu Apple'a satma teklifinde bulunduğu iddia edilmişti. Şimdi yeni ortaya çıkan mahkeme belgeleri, bu hikayenin bazı kısımlarını doğruluyor gibi görünüyor.

CNBC'nin haberine göre geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan mahkeme belgeleri, Google'ın Microsoft'un Bing'i 2018'de Apple'a satmayı teklif ettiği yönündeki iddialarını doğruluyor. Microsoft'un ayrıca şirketin ve Apple'ın Bing ile ortak bir girişim başlatacağı ikincil bir plan önerdiği iddia ediliyor.

Mahkeme belgelerinde, o dönemde Apple'ın hizmetlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olan Eddy Cue'den bazı ifadeler de yer alıyor. Cue, Bing'in arama kalitesinden ve Microsoft'un bu bölüme yaptığı yatırımdan etkilenmediğini belirtiyor. Mahkeme dosyasında ayrıca Apple CEO'su Tim Cook'un şirket yöneticilerine Bing hakkındaki görüşleri hakkında bir e-posta gönderdiği görülüyor, ancak dosyada Cook'un bazı sözleri gizlenmiş.

Yeni dosya, Google'ın ABD Adalet Bakanlığı'na karşı açtığı antitröst davası kapsamında ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı Google'ın online arama sektöründe tekel olduğunu iddia ediyor. Google'ın mahkeme başvuruları ise şirketin Bing ile gerçekten rekabet içinde olduğunu göstermeye yönelik bir girişim.

Google'ın belgelerinde ayrıca Microsoft'un Apple'ın Safari web tarayıcısı için varsayılan arama motoru olarak Google Seach'ün yerini alması için Apple'ı yıllar boyunca birkaç kez ikna etmeye çalıştığı iddia ediliyor. Ancak Apple'ın Microsoft'tan gelen tüm bu teklifleri reddettiği bildiriliyor. Bing, Apple tarafından 2013'ten 2017'ye kadar Siri dijital asistanının arama motoru olarak kullanıldı. Apple daha sonra Siri için varsayılan olarak Google Arama'ya geçmeye karar verdi.