Microsoft'un tarih olan ürünleri için "sanal mezarlık" açıldı

Google mezarlığından sonra şimdi de Microsoft mezarlığı açıldı. Microsoft'un desteğini kestiği ürünlerin yer aldığı sanal mezarlıkta çok sayıda "eski dost" bulunuyor.

Microsoft'un tarih olan ürünleri için "sanal mezarlık" açıldı

Geçtiğimiz senelerde, Google'ın desteğini kestiği tüm uygulamaları, ürünleri ve hizmetleri listelemek için "Killed by Google" (Google tarafından öldürüldü) olarak adlandırılan bir web sitesi açılmıştı. Ve şimdi benzer bir "mezarlık" bu kez de Microsoft ürünleri için açıldı. Microsoft'un artık desteklemediği ürünler bu sanal mezarlıkta sergileniyor.

Victor Frye tarafından hazırlanan ve bu hafta başında yayına giren Microsoft Graveyard, Microsoft yapımı eski yazılım ve donanımlardan oluşan açık kaynaklı bir arşiv sunuyor. İçerisinde Windows Phone, Zune, Bob, Surface Duo, Cortana ve daha birçok şey mevcut.

Microsoft Mezarlığı'nı ziyaret edenler, Vikipedi'den veya başka bir web sitesinden ayrıntılı bilgi almak için ürünlere tıklayabiliyor. Buna ek olarak, her ürünün bazen kısa, bazen uzun ömürlerinin yanı sıra bir açıklaması da bulunuyor. Örneğin Windows Phone'un mezar taşında; "Microsoft tarafından 4 yıl önce sonlandırılan Windows Phone, kullanımdan kaldırılmadan önce Windows Mobile ve Zune'un yerini alan bir mobil işletim sistemi ailesiydi ve 9 yaşındaydı" yazıyor.

Mezarlıkta halihazırda kullanılmayan ürünlere ek olarak Windows 10, Xbox 360 Mağazası, Mac için Visual Studio ve yakında kullanımdan kalkacak daha birçok ürün de listeleniyor. Microsoft Mezarlığı açık kaynak kodlu olduğundan, herkes GitHub üzerinden katkıda bulunabiliyor. İsteyenler eksik öğeleri ekleyebiliyor, yazım hatalarını düzeltebiliyor, iyileştirmeler önerebiliyor ve daha birçok şey yapabiliyor. Projenin ayrıca güncellemeleri takip edebileceğiniz ve geliştiricinin Microsoft ve ürünleri takip edebileceğiniz bir Threads hesabı da var.