Ünlü milyarderler, sıradan insanlara göre Dünya'ya büyük zarar vermeye devam ediyor

Yayınlanan bir rapor milyarderlerin ortalama bir kişiye göre çevreye 1 milyon kat daha fazla zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Ünlü milyarderlerin neden olduğu büyük yıkım

Yeni bir araştırmaya göre, konu gezegenimiz olduğunda milyarderler ortalama bir insandan bir milyon kat daha yıkıcı olabiliyor.

Oxfam tarafından finanse edilen çalışma, en zengin 125 milyarderin yatırımlarını inceledi ve kümülatif emisyonlarının ortalamadan bir milyon kat daha fazla olduğunu ve yatırımlarının bunun yüzde 70'ini oluşturduğunu keşfetti.

Hesaplandığında, emisyonlar her yıl şaşırtıcı bir şekilde 393 milyon ton CO2'ye ulaşıyor ki bu da Fransa ile aynı miktara denk geliyor. Milyarderlerin 183 şirkette toplam 2.4 trilyon dolarlık hisseye sahip olması, bu kişilerin emisyon üretiminde büyük bir paya sahip olduğunu gösteriyor. Oxfam, araştırmalara rağmen bu sayının muhtemelen daha da yüksek olduğunu belirtiyor.

Oxfam İklim Değişikliği Lideri Nafkote Dabi yaptığı açıklamada, "Milyarderlerin yaşam tarzlarından kaynaklanan emisyonlar - özel jet ve yatları sıkça kullanmaları nedeniyle - ortalama bir insanın binlerce katıdır ve bu zaten tamamen kabul edilemez bir durumdur," dedi.

Dünya geri dönüşü olmayan eşiklere doğru savrulurken, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler uluslarının emisyonlarından kendilerini sorumlu tutma konusunda mücadele etmeye devam ediyor. Bu durumda suçu büyük şirketlere ve hatta zengin bireylere atmak kolay, ancak rapor hükümetlerin neyin yapılıp neyin yapılamayacağını belirlemesi gerektiğini de savunuyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.