Mısır'da, milattan önceye ait 2.000 adet mumyalanmış koç başı bulundu

Mısır'da bulunan ve milattan önceye ait olduğu tespit edilen 2.000 adet mumyalanmış koç başının altında yatan sır ne?

Mumyalanmış 2.000 koç başının gizemi

Uzun zaman önce ölmüş bir hükümdara saygınızı göstermenin bir hayvanın kafasını mumyalamaktan daha iyi bir yolunun olup olmadığı tartışılabilir. Ancak eski Mısırlıların bu saygı biçiminde usta olduklarından artık eminiz. Kısa bir süre önce, bu dikkate değer geleneğin daha fazla kanıtı arkeologların 2.000'den fazla mumyalanmış koç başı bulduklarını duyurdukları Kral II. Ramses tapınağında bulundu.

York Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen kazıda, koçların dışında mumyalanmış köpekler, keçiler, koyunlar, inekler, geyikler ve firavun fareleri de ortaya çıkarıldı. Keşfi açıklayan Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, koç başlarının muhtemelen adak olarak kullanıldığını ve Ptolemaios döneminde “benzeri görülmemiş bir koç tapınması” ile ilişkilendirildiklerini belirtti.

II. Ramses, Eski Mısır'ın 19. Hanedanlığının üçüncü hükümdarıydı ve yaklaşık olarak MÖ 1303'ten 1213'e kadar yaşamıştı. Büyük Ramses olarak da bilinen firavun, imparatorluğun en güçlü olduğu dönemde Eski Mısır Yeni Krallığı'nın en etkili firavunlarından biri olarak kabul ediliyor.

Ptolemaios dönemi 33. ve son Hanedanlığı kapsıyordu ve MÖ 305'ten 30'a kadar sürdü. Bu da, ölümünden bin yıldan fazla bir süre sonra bile II. Ramses'e bu tür adakların yapılıyor olduğunu gösteriyor. Bu ritüel, eski Mısır'da ona ne kadar hayranlık duyulduğunun büyük bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Mısır'ın en eski şehirlerinden biri olan Abydos'ta yer alan tapınak, 150 yıldan daha uzun bir süre önce ilk defa keşfedildi, ancak tamamı ortaya çıkartılamadı. Araştırmacılar, mumyalanmış hayvan kalıntılarının yanı sıra, tapınağın kuzey duvarının bir kısmını da bulmayı başardılar.

Bakanlığın belirttiğine göre, bu kazılar Mısır bilimcilerin yapının tasarımı hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve tapınağın ilk olarak belirlenmesinden bu yana yapılan belirli varsayımların sorgulanabilmesine yardımcı olacak.

Ayrıca bu bölgede, Altıncı Hanedanlığa kadar uzanan ayrı bir “devasa yapı” daha bulundu. MÖ 2345'ten 2181'e kadar süren Altıncı Hanedan, Eski Krallık'a dahildi ve II. Ramesses'in yükselişinden yaklaşık 1000 yıl öncesindeydi. Ekip, bu yapının içinde eski giysi kalıntıları, deri ayakkabılar, heykel ve papirüs parçaları ve hatta ağaç parçaları buldu.

Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, bu eserlerin “Abydos'taki Eski Krallık'ın faaliyetleri ve mimarisi hakkında” yeni teoriler üretilmesine yardımcı olabileceğini söylüyor…