Mobil müzik için hangisini seçmeli?

CHIP Online test etti: Mobil müzik için MP3 çalar mı, MP3 çalan cep telefonu mu almalıyız?

Cep mi MP3 çalar mı?

Eğlendiren Yol ArkadaşlarıSon zamanlarda neredeyse her cep telefonu müzik dosyalarını çalabiliyor. Bu noktada taşınabilir müzik ihtiyaçlarımız için şu soru ortaya çıkıyor: Ayrıca bir MP3 çalara ihtiyacımız var mı, yoksa müzik özellikli bir cep telefonu yeterli mi? Kulaklarımızı dört açıp sizin için en iyi taşınabilir müzik aygıtlarını seçtik.


Aslında iyi bir fikir gibi görünüyor: Sony Ericsson W880i gibi bir MP3 çalar - telefon melezi aldığımızda MP3 çalar masrafından kurtulmuş oluyoruz. Kolay bir seçim gibi görünüyor, ama acaba doğru bir seçim mi?

Buna karar verebilmeniz için, her iki taraftan (MP3 çalar – MP3 çalarlı telefon) temsilcileri karşılaştırdık. Onlarca görevinden yalnızca biri müzik çalmak olan Nokia N95 veya Motorola ROKR Z6, acaba tek görevi müzik olan Cowon D2 veya Apple iPod nano gibi safkan müzik çalarlara kafa tutabilecek mi? Kullanım ve donanım özelliklerinde ciddi farklar var mı? Ve tabii en önemlisi: Ses kalitesi ve pil ömrü açısından durum ne? Şu kadarını şimdiden söylemekte sakınca yok: Bu iki aygıttan yalnızca cep telefonuyla arama yapabilirsiniz.

Kullanım Kolaylığı: Günlük Yaşamda Müziğin Yeri

Kullanım Kolaylığı: Günlük Yaşamda Müziğin Yeri

Kullanım Kolaylığı: Günlük Yaşamda Müziğin YeriYıldızlara ulaşmak kolay olmalı: Eğer iyi bir tını için onlarca ayarla oynamanız, menülerde kaybolmanız gerekiyorsa müzik dinlemek, zevkten çok sıkıntıya dönüşebilir. Bu yüzden kullanım kolaylığı, bir müzik çalar tercihi yapılırken önemli bir kriter olmalı.

Bir MP3 çalarda; dokunmatik ekran, tuşlar gibi kontrol elemanları önceden belirlenmiş fonksiyonlara hizmet eder. Bu nedenle kontrol genelde kolaydır. Bir cep telefonunda ise tuş takımı sabittir ve her tuşun görevi, kullanılan fonksiyona göre değişir. Genelde cep telefonlarının tuşları da Sony Ericsson W880i'de olduğu gibi küçüktür.

Daha pratik, daha kapsamlı

MP3 çalarlar genelde ufak boyutlu ve hafiftirler. Cebinizde fazla yer kaplamaz ve eğer spor yapıyorsanız görüntü açısından da daha hoş dururlar. Bir MP3 çalarlı telefon, şarkıları ID3 etiketlerine göre düzenleyebilir veya şarkı listeleri (playlist) oluşturabilir. Bir MP3 çalar ise daha geniş kapsamlı seçeneklere ve ayarlara sahiptir. Tabii bu geniş kapsam, eğer işleri karmaşık bir hale getiriyorsa, haneye bir artı olarak geçmeyebilir.

Hepsi bir arada mı, yalnızca biri mi?

Bir MP3 çaların menüsü, müzik ve multimedya gibi eğlenceye yönelik seçenekleri kapsar, bu yüzden kullanıcı menüde dolaşırken bile eğlenmelidir. Oysa müzik ve multimedya, bir cep telefonu menüsünde yer alan onlarca simgeden yalnızca biri ile temsil edilir.

Nokia N95'te, 3.5 mm girişli herhangi bir standart kulaklık, müzik dinlemeye başlamanız için yeterli. Sony Ericsson W880i'de ise öncelikle bir çevirici kabloya ihtiyacınız var. Çevirici kablonuz bozulduğunda ise, yenisini temin edene kadar müzik keyfiniz yarıda kalacak. MP3 çalar sahiplerinin ise böyle endişeleri yok.

Donanım: Daha Az, Daha İyi

Donanım: Daha Az, Daha İyi

İnternette dolaşmak, fotoğraf çekmek, video kaydetmek, ve daha fazlası... Bir cep telefonunun, konuşmanın yanında birçok işe yaradığı ortada. Ancak konu müzik olunca, cep telefonu donanımı ne kadar yeterli?

Beğendiğiniz bir şarkıyı USB aracılığı ile bilgisayarınızdan cep telefonunuza aktarmak istediğinizde, dosya boyutuna bağlı olarak, uzunca bir süre beklemeniz gerekebilir. Cep telefonları, veri aktarım kabloları ile saniyede ancak 0.2 ilâ 1 MB arasında veri aktarabilmekteler.

Bir kıyaslama yapmak gerekirse, güncel bir MP3 çalar için bu değer saniyede 6 ilâ 10 MB arasında. Cep telefonunuzun hafıza kartını bir kart okuyucu aracılığıyla bilgisayarınıza bağladığınızda siz de bu hıza ulaşabilirsiniz, ancak bunun ek bir zahmet getirdiği de açık. Eğer telefonunuz Nokia N95 gibi hot-swap destekli bir kart okuyucu yuvasına sahip değilse, kartınızı çıkarmak için telefonunuzu kapatmanız gerekecektir.

Kısıtlı Hafıza

Gerçek bir MP3 çalarlı telefon, 8 GB'a kadar dahili belleğe veya en azından bir hafıza kartı yuvasına sahiptir. Artık iyice küçülen MicroSD ve MemoryStick Micro hafıza kartlarının fiyatları da uygun seviyede. Motorola ROKR Z6'nın dahili hafızası 64 MB, ve 2 GB'a kadar hafıza kartı desteği bulunuyor.

Flash bellek tabanlı MP3 çalarların kapasiteleri ise bugünlerde 1 GB'tan başlıyor ve 16 GB'a kadar uzanıyor. Nadir de olsa, bazı modellerde hafıza kartı desteği de mevcut.
Cep telefonlarının ekranları ortalama 2 inç ile MP3 çalarlara karşı üstünlük gösteriyor. Özellikle fotoğraf ve video görüntüleme için büyük ekran önem teşkil ediyor. Küçük bir MP3 çaların da yeterince büyük bir ekrana sahip olabileceğini, 1.5" ekranı ile iPod nano kanıtlıyor.


Pahalı Bir ZevkDonanım: Daha Az, Daha İyi

MP3 ve multimedya özelliklerine sahip bir telefon sahibi olmak isteyenlerin ceplerini iyice boşaltmaları gerekecek. 1300 YTL'yi bulan fiyatıyla Nokia N95, bu konuda en çarpıcı örneklerden biri. MP3 çalarlar da, sahip olma maliyetleri cep telefonlarına göre düşük olsa da, çok ucuz sayılmazlar. Üst sınıf temsilcilerinden Cowon D2'nin fiyatı 500 YTL civarında.

Ses ve Pil Ömrü

Ses ve Pil Ömrü

MP3 çalar ile MP3 çalarlı telefon arasında karar vermek için en önemli iki kriter: ses kalitesi ve batarya ömrü.

MP3 çalarlarda pil ömrü 15 saatten başlayıp, Cowon D2'de 46 saate kadar uzanıyor.Ses ve Pil Ömrü Bir cep telefonu ise ortalama 14 saat sonunda kapanmak zorunda kalıyor. Tabii bu sürenin sadece müzik çalarak geçirildiğini belirtmeliyiz. Müzik dinlerken bir yandan SMS gönderenler veya telefon görüşmesi yapanlar için bu süre önemli ölçüde kısalacaktır. Pratikte bunun anlamı ise şu: Arayanların size ulaşmasını istiyorsanız, pilinizi tasarruflu kullanmanız gerekiyor. Bu da kimi zaman müzik keyfinizden feragat etmeniz anlamına geliyor.

Ses Kalitesi: Büyük FarkSes ve Pil Ömrü

Yoldayken de kaliteli ses arayanları, MP3 çalarları boş geçmemeli. Müzik çalabilen bir cep telefonunun sinyal gürültü oranı (SNR – signal noise ratio) 75 desibel civarında ve bozulma katsayısı (distortion factor) %0.3'ün üstünde oluyor: Gürültülü dış ortamlarda (trafik, tren, yapı çalışmaları gibi) müzik zevkinizi bozabilecek değerler. Oysa iyi MP3 çalarlarda bu değerler 90 dB üstünde SNR ve %0.08 bozulma katsayısı şeklinde sıralanıyor: Kulağınızdan kaçmayacak kadar büyük bir fark.

Sonuç: Bir cep telefonu MP3 çalar değildir

Sonuç: Bir cep telefonu MP3 çalar değildir

Cep telefonu veya MP3 çalar – ikisi de müzik dosyalarınızı çalabilir. Ancak iş pil ömrü, ses kalitesi veya kullanım kolaylığına geldiğinde, MP3 çalarlar önemli bir farkla öne geçiyor. Tabii bu noktada MP3 çaların tek görevinin ve özelliğinin müzik çalmak olduğunu unutmamalıyız. Bir cep telefonu için ise; müzik çalmak, onlarca özelliğinden yalnızca biri.

Cep telefonları, MP3 çalarlara göre tartışmasız daha maharetli cihazlardır. Fotoğraf ve video çekimi için küçük bir kamera, internet bağlantısı, Bluetooth ve WLAN ile kablosuz iletişim, GPS ile navigasyon veya yalnızca telefon görüşmesi: Cep telefonları rahatlıkla 'modern yaşamın yeni İsviçre çakısı' olarak nitelendirilebilir.

Cep telefonu mu, MP3 çalar mı?

Eğer cebinizde yalnızca bir cihaz taşımak istiyorsanız, tek seçeneğiniz MP3 çalarlı bir telefon. Yalnızca seyahatlerinde, ara sıra müzik dinleyenler de MP3 çalan telefonlara yönelebilir. İyi bir telefon için 400 YTL üstünde bir parayı gözden çıkarmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Eğer her gün işe veya okula giderken müzik dinleyenlerdenseniz, tercihinizi MP3 çalarlardan yana kullanmalısınız. Pil ömrü ve ses kalitesi konusunda cep telefonlarından öndeler. Veri aktarımı daha zahmetsiz ve kullanımları da gayet kolay.

Kimi zaman telefonunuzu yanınızda taşımak istemeyebilirsiniz. Spor yaparken, veya dinlenirken kimsenin sizi telefondan rahatsız etmesini istemiyorsanız, MP3 çalarları seçmelisiniz. Çünkü bir MP3 çalar asla 'çalmaz'.

Okuyucu Yorumları