Motorola RAZR HD testte!

Motorola'nın yüksek pil ömrü, LTE teknolojisi ve iyi bir ekran sunan telefonunu test ettik...

Motorola RAZR HD testte!

Motorola'nın RAZR serisinin en son ve belki de en önemli modellerinden biri olan RAZR HD'nin tasarımında sert köşeli kenarlar ve sağlam kevlar kapak tercih edilmiş. Telefonun 4,7 inçlik AMOLED ekranı 1.280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip ve 316ppi oranı sayesinde RAZR i'den daha net görüntü sunuyor. Yaptığımız testlerde telefonun ekran parlaklığı açısından RAZR i'den biraz daha iyi olmakla birlikte karşıtlık ve renk alanlarında nerdeyse denk sonuçlar aldığını gördük.

Serinin iki modeli arasındaki en dikkat çeken farklılık işlemci gücü: RAZR HD'de ARM temelli çift çekirdekli, 1.500 MHz'lik Qualcomm işlemci bulunuyor. Bu işlemci, 1 GB RAM ile destekleniyor.

RAZR HD'nin gelen performansı için mükemmel diyemesek de oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, özellikle hızlı seçenekler arasında geçiş yaparken biraz yavaşlamaya rastladığımızı belirtmeliyiz. Aslında bu çok önemli bir sorun değil ama HTC ve Samsung akıllı telefonların daha iyi sonuçlar verdiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Kamera ve Ses

Kamera ve Ses

Kamera

RAZR HD'nin 8 megapiksel kamerası hakkında söylenecek pek bir şey yok. Kamera yazılımı sorunsuz çalışıyor ve standart kamera işlevi yanında farklı efektler de sunuyor. Gün ışığında iyi sonuç veren kamera ortam ışığının azaldığı durumlarda ne yazık ki başarılı değil. Yapay ışıklar görüntüde kırmızı ve mavi şeritlere yol açabiliyor. Renkler doğal olmayan bir biçime girerken uzaktaki nesneler arka plana kaynayabiliyor. Özellikle sorun çıkartansa kameranın flaşı: nedense her durumda aşırı derecede parlak. Sonuç: Full HD video kaydı yapabilen kamera çok iyi sonuç veriyor ama görüntü sabitleyici olmaması büyük bir eksiklik.

Ses

RAZR HD'nin ses kalitesinin biraz "değişken" olduğunu söyleyebiliriz. Görüşme sırasında ses gayet iyi ama arada sırada hafif parazit ve yankıyla karşılaştık. Telefonun sesi kimilerine az gelebilir. Telefonun hoparlörleri çok az ses verebiliyor.

Arabirim ve Pil

Arabirim ve Pil

Arabirim

RAZR HD'de Motorola Motoblur arabirimli Android 4.1 işletim sistemi bulunuyor. Telefon ICS ile gelse de, Android 4.1 Jelly Bean yükseltmesi yayınlanmış durumda.

Başlangıç menüsü standart Android menüsüne çok benziyor. Ekrandaki pil ve hava durumu gibi widget'ları tek bir dokunuşla değiştirmek mümkün. Böylece ekrandaki saati dijital veya analog yapabiliyorsunuz. Ana ekranın solundaki Quick-Settings menüsü, en önemli seçeneklere hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlıyor. Ana ekranın sağına, altı tane daha başlangıç ekranı yerleştirilebiliyor.

RAZR HD'nin diğer ilginç özellikleri Nuance firmasının geliştirdiği sesli kontrol sistemi VSuite 4.5 ve Smart Actions. VSuite, uygulama başlatma, arama yapma ve kısa mesaj yazma görevlerini rahatlıkla yerine getiriyor. Ama yazılımın kulağa biraz metalik gelen sesini pek beğenmedik. Smart Actions, kullanışlı arabirimi sayesinde istediğiniz kadar kural belirleyebilirsiniz. Kuralı tetikleyen şey Wi-Fi bağlantısı, belirli bir saat ya da belirli bir mekân olabilir. Önceden belirlenen olay gerçekleşince kural tetikleniyor ve bir uygulamayı başlatmak, bir Web sayfasını açmak ya da güç tüketim seçeneklerini değiştirmek gibi işlevleri yerine getiriyor. İsteğiniz kadar olayı, belirlediğiniz bir kuralı tetikleyecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Böylece telefon birkaç adımda programlanmış oluyor.

Pil

RAZR HD'nin en hoşumuza giden yönü uzun pil ömrü oldu. 2.530 mAh kapasiteli pil, en yüksek parlaklık ayarında 6 saat 12 dakika internet bağlantısı ve sekiz saatin üzerinde konuşma süresi sağlıyor. Pilin tamamen dolmasıysa 3 saat 13 dakika sürüyor.

Sonuç ve Alternatif

Sonuç ve Alternatif

Sonuç

Motorola RAZR HD, güncel sayılabilecek donanımlara sahip bir akıllı telefon. Açıkçası ortalamayı geçemeyen kamerası dışında eleştirilecek bir yönünü yok. İyi performansa, yüksek hızlı internet bağlantısına (Her ne kadar bizim pek işimize yaramasa da, telefon LTE desteğine sahip), AMOLED HD ekrana ve iyi bir pile sahip olan RAZR HD'den memnun kalmayacak kullanıcı sayısı çok fazla olmamalı.

Telefonu ülkemizde bulmak biraz zor. Ancak Avrupa'da yaklaşık 800 dolar civarında bir fiyatla satıldığını belirtmekte yarar var...

Alternatif

HTC One XL, RAZR HD'den daha iyi bir kameraya sahip. Genel performansının Amerikalı rakibinden iyi olduğunu da söyleyebiliriz. One XL'i internet üzerinde ortalama 1.900 TL gibi bir fiyata bulmak mümkün.

Motorola RAZR HD'nin diğer tüm özelliklerini ve detaylı test sonuçlarını, bir sonraki sayfada bulabilirsiniz...

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler
İşletim Sistemi Motorola Motoblur arabirimli Android 4.1
App Store Bağlantısı Google Play
İşlemci Qualcomm MSM8960 S4 Plus
Çekirdek Sayısı İki
Saat Hızı 1.500 MHz
RAM 1.024 MB
Pil: Konuşma Süresi 7 saat 57 dakika
Pil: İnternet 6 saat 12 dakika
Pil: Dolum Süresi 3 saat 13 dakika
Pil: Kapasite 2530 mAh
Ağırlık 149 gram
Boyutlar 132 x 68 x 9 milimetre
WLAN 802.11n/g/b/a
GSM Quad Band
EDGE Var
UMTS: Veri Alımı 21,1 Mbit/s
UMTS: Veri Gönderimi 5,8 Mbit/s
LTE: Band Tipi 800, 1.800 ve 2.600
Gezinti Aracı Flash Destekliyor mu? -
Video Telefon WLAN ve UMTS
Dokunmatik Ekran Kapasitif (çoklu dokunmatik)
Dokunmatik: Tepki Çok İyi
Ekran: Tip Super AMOLED
Ekran: Boyutlar 58 x 103 mm
Ekran: Boyut 4,7 inç
Ekran: Çözünürlük 720 x 1280 piksel
Ekran: Piksel Yoğunluğu 316 ppi
Ekran: Renk sayısı 16.777.216 renk
Ekran: Karşıtlık 157:1
Ekran: Ortam Işığı Altında Parlaklık 340 cd/m2
Ses Kaydı -
Profiller Var
Push e-mail Var
Hafıza 11.673 MB
Hafıza Kartı Girişi microSD
USB Sürümü USB 2.0
USB Girişi MicroUSB
USB: 100 MB Veri Transferi Süresi 19 s
SIM Kartı Girişi microSIM
Bluetooth 4.0 (A2DP)
Kamera: Çözünürlük 8 megapiksel
Kamera: Makro Minimum Uzaklık 7 cm
Kamera: Otomatik Odaklanma Var
Video Kayıt Çözünürlüğü 1.080 x 1.920 piksel
TV Çıkışı microHDMI
Müzik Oynatıcı: Formatlar MP3, AAC
Kulaklık Çıkışı 3,5 mm
Video Oynatıcı Var
FM Radyo -
Navigasyon: GPS Alıcı Var
Navigasyon: Yazılım Önceden yüklü
Navigasyon: Tam Sürüm Tam sürüm
GPS: GPS Kilitlenme 7 saniye
Karşılaştırma: Browsermark 1793 puan
Kutu İçeriği USB kablosu, kulaklık, CD ve hafıza kartı üzerinde kullanıcı kılavuzu
Okuyucu Yorumları