Mozilla ve Google, yeni web tarayıcılarını iOS 17 için hazırlamaya başladı

Hem Mozilla hem de Google, WebKit tabanlı olmayan iOS tarayıcıları için hazırlıklara başladı.

Firefox ve Chrome'dan iOS için büyük hazırlık

App Store'un açılmasından bu yana, geliştirilen ve iOS uygulama mağazasına sunulan web tarayıcıları, Apple'ın WebKit motorunu kullanmak zorunda. Oysa ki pek çok tarayıcı geliştiricisi, masaüstü sürümlerinde kendi motorlarını kullanıyor: Mozilla'nın Gecko'su veya Google'ın Blink'i gibi...

Apple'ın iOS platformu üzerindeki kontrolünü gevşetmek istediğine dair haberlerle birlikte, Mozilla ve Google'ın bu kısıtlamaların kaldırılacağı umudunu taşıdığı görülebiliyor. Zira her iki şirket de, halihazırda mevcut olan tarayıcı uygulamalarının kendi motorları ile geliştirilen yeni sürümleri üzerinde çalışmaya başladıkları bildiriliyor.

Mozilla, konu hakkında şunları söylüyor: "Apple'ın iOS uygulama mağazası politikalarına uyuyoruz ve bu politikaların değişmesi halinde iOS'taki Gecko tabanlı tarayıcıların karşılaşacağı teknik zorlukları anlamak için bazı keşif çalışmaları yapıyoruz. İnsanların, temelini oluşturan motoru seçme fırsatı da dahil olmak üzere, istedikleri tarayıcıyı kullanmaya özgürce karar verebilecekleri günlerin geleceğini umuyoruz."

3’üncü taraf uygulama mağazalarına izin veren değişikliğin ve daha önce zorunlu tutulan bazı iOS uygulama gerekliliklerinin kaldırılmasının bu yılın sonlarına doğru iOS 17 ile gelebileceği göz önüne alındığında, hem Mozilla hem de Google'ın bu tarihlerde bir çıkış tarihi için çalışıyor olması muhtemel.

Microsoft'un bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda Edge'in yeni bir sürümünü geliştirip geliştirmeyeceğine dair şu anda bir haber yok...