MS-DOS'un 80'lerin başından kalan çok erken bir sürümü ortaya çıktı

MS-DOS'un önceli olan 86-DOS'a ait olduğu söylenen çok erken sürümlerden biri, kısa bir süre önce Internet Archive sitesine yüklendi. Bu sürpriz gelişme, işletim sisteminin kökenlerine inmemize de fırsat veriyor.

MS-DOS'un 80'lerin başından kalan çok erken bir sürümü ortaya çıktı

Microsoft'un MS-DOS işletim sistemi, 80'li yıllar boyunca bilgisayarların büyük çoğunluğuna hayat veren ve 90'lı yıllar boyunca Windows'un temelini oluşturan efsanevi bir yazılımdı. Ancak IBM PC tarihinde detaylı olarak anlatılan yazılımın önceleri de vardı.

Yazılım, 1980 yılının ortalarında Seattle Computer Products (SCP) adlı bir şirkette çalışan yazılımcı Tim Paterson tarafından QDOS (Quick and Dirty Operating System) olarak geliştirilmeye başlandı. Daha sonra Intel 8086 işlemcisinin ardından 86-DOS olarak yeniden adlandırılarak, Microsoft'un lisansladığı ve sonunda satın aldığı sürüm haline geldi.

Geçtiğimiz hafta Internet Archive kullanıcısı f15sim, 86-DOS'un erken bir sürümünü keşfetti ve Internet Archive'e yükledi. 86-DOS'un bu sürümü, 80'lerin başındaki DOS yapılarının standartlarına göre bile ilkel ve küçük bir yardımcı program. Zira içerisinde metin tabanlı bir satranç oyunu ve satranç oyunu için belgeler içeriyor.

Wikipedia'da bulunan sürüm geçmişine göre 86-DOS'un bu yapısı Ağustos 1980'e kadar uzanıyor. 1980 sonlarında SCP, yazılımın 0.3x sürümünü Microsoft ile paylaşırken, 1981 başlarında o zamanlar gizli olan IBM Personal Computer'in birincil işletim sistemi olarak geliştiriliyordu. 1981 yılının ortalarında, 86-DOS'un QDOS olarak kullanılmaya başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, Microsoft yazılımı tamamen satın alarak adını MS-DOS olarak değiştirdi.

Sonrasında Microsoft ve IBM uzun yıllar boyunca MS-DOS'u birlikte geliştirmeye devam etti; IBM'in lisansladığı ve PC'lerinde sattığı sürüm PC DOS olarak adlandırıldı. Ancak geçmişlerinin büyük bölümünde iki ürün de birbirinin aynısıydı. Microsoft yazılımı diğer bilgisayar üreticilerine MS-DOS olarak lisanslayabilme yetkisini elinde tuttu ve bu da ağırlıklı olarak birbirleriyle çalışabilen PC klonlarından oluşan bir pazarın doğmasına katkıda bulundu.