Elon Musk, Optimus adını verdiği robotundan çok büyük beklentileri olduğunu açıkladı

Tesla CEO'su Elon Musk, başta Optimus adını verdiği robotu olmak üzere robot işinden çok şey beklediğini, bu işin otomobil işinden bile daha önemli olduğunu açıkladı.

Elon Musk'ın, Optimus adlı robotundan beklentileri çok büyük

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin Optimus adlı robotunun "otomobil işinden de, tam otonom sürüş işinden de daha değerli" olacağını söyledi. FSD veya "tam otonom sürüş", Tesla'nın bazı otonom sürüş görevlerini yerine getirmek için kameralara ve bilgisayarla görüş teknolojisine dayanan gelişmiş sürücü yardım sistemi. Tesla sahipleri için FSD aboneliğinin beledi şu anda yaklaşık 12.000 dolar veya ayda 199 dolara kadar çıkabiliyor.

Musk, şirketin 2022 ilk çeyreği gelir duyurusu sırasında Tesla'nın robotu üzerinde çalışmaya devam ettiğini paylaştı. Optimus ilk olarak Ağustos 2021'de Tesla'nın ilk AI Günü sırasında tanıtılmıştı. 170 santimetre boyundaki robot, Tesla'nın sinir ağları ve Dojo'nun gelişmiş süper bilgisayarı ile çalışacak ve Musk, bu robotun, insanların yapmak istemedikleri günlük işleri (bakkal alışverişi gibi) yapacağını öngörüyor.

Musk, Çarşamba günü düzenlenen gelir duyurusunda “İnsanların Optimus robot programının büyüklüğünü fark etmemesine şaşırdım” dedi ve devam etti: “Optimus'un önemi önümüzdeki yıllarda görülecek. Anlayışlı olanlar veya dikkatle dinleyenler, en sona ulaştığında Optimus'un araba işinden, FSD'den daha değerli olacağını anlayacaklar."

Musk’ın bu açıklaması doğru sayılabilse de, Tesla'nın yakın zamanda böyle bir robotu piyasaya sürebileceği fikri gerçekçi görünmüyor. Diğer şirketler, yıllardır insan işini devralmak için insansı robotlar geliştirmeye çalışıyorlar ve özellikle Musk'ın hedeflediği kısa zaman çerçevesi göz önüne alındığında, Tesla’nın böyle bir şeyi yapmayı nasıl başaracağına dair bir bilgi verilmedi. Boston Dynamics'in Atlas'ı oluşturmak için 25 yıllık özel bir öğrenim birikimini kullanması gerekti ve Honda, Toyota ve General Motors gibi diğer otomobil üreticileri de son yıllarda kendi robot konseptlerini duyurdu.

Bu robotların gerçekten işe yarayıp yarayamayacağı konusunda ise enerji ve bakım maliyetlerini unutmamak gerekiyor. İnsanların günlük işlerini üstlenebilecek robotlar üretilebilse bile, bu robotların üretim maliyetinin yanı sıra günlük kullanım maliyeti, kullanılmalarını neredeyse anlamsız hale de getirebilir.