Nakit para ortadan kalkacak

Finans Uzmanı Anıl Uzun: 'Yapay Zeka Teknolojisi Nakit Parayı Ortadan Kaldıracak' diyor.

Nakit para ortadan kalkacak

Finans sektörü dünyanın bel kemiği olarak tüm ülkelerin gelişmişlik seviyesinde büyük bir rol oynuyor. Uzun yıllardır hızla gelişen finans sektöründe nakit paranın değeri hiçbir zaman azalmadı. Ancak finans uzmanları nakit paranın geleceğine artık şüpheli bakıyorlar. Yurtdışında aldığı eğitimle hem dünya finans piyasalarına hem de Türkiye'deki piyasalara hakim olan yatırımcı Anıl Uzun da nakit paranın ilerleyen süreçte tarihe karışacağını düşünenler arasında yer alıyor. Anıl Uzun açmış olduğu web sitesinde hem yatırım fikirleri hakkında detaylı bilgiler veriyor hem de yatırımcılara portföy tavsiyelerinde bulunuyor. Yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte nakit paranın gittikçe tarihe karışacağını, ödeme yöntemi olarak geliştirilen yeni teknolojilerle birlikte nakit kullanma alışkanlıklarının değişeceğini ifade eden ünlü yatırımcı, finans sektörünün son yıllarda ciddi bir büyüme trendine girdiğini ifade ediyor. Büyüme trendleri doğrultusunda sektörün de değişime uğradığını belirten Anıl Uzun, bu değişimin birçok farklı ödeme yöntemini doğurduğunu söylüyor.

Özellikle alışverişleri son derece pratik hale getiren ödeme yöntemleri bazı durumlarda kullanıcıların akıllarını da karıştırabiliyor. Geliştirilen tüm yöntemler neredeyse etkili ve hızlı, bu nedenle doğru ve en iyi yöntem bazen birden fazla olabiliyor. Ödeme yöntemleri üreten firmalarda da rekabet iyice kızışmış durumda. Birçok kullanıcı bankalara alternatif olarak geliştirilen e-cüzdan uygulamalarını ödeme yöntemi olarak tercih etmeye başladı. Bankaların ödeme yöntemleri yeni nesil ödeme yöntemlerine göre daha hantal ve eski kalırken, neredeyse günün her saatinde çekim gerçekleştirilebilen hızlı, pratik ve güvenilir cüzdan hesaplar müşteri portföylerini gittikçe genişletiyor.

Küresel çapta araştırmalar gerçekleştiren uzmanların ödeme sistemleriyle alakalı yapay zeka ve makine öğrenme teknolojisinin geleceğin hakim sistemi olduğunu ifade eden Anıl Uzun, yapay zekanın ve makine öğrenme teknolojisinin finans dünyasında bir süredir dolandırıcılık tespiti için zaten kullanıldığını söylüyor. Yatırımcı Uzun, yapay zeka teknolojilerinin kullanımı sayesinde müşteri ihtiyaçlarına göre şekillendirilen ödeme ve finans çözümlerinin gelecekte sıklıkla kullanılacağını düşünüyor.

Yapay zeka teknolojilerini vakit kaybetmeden bünyesine alan şirketler de bulunuyor. Ödeme şirketlerinin bazıları müşterilerine yatırım tavsiyeleri veren, tasarruf etmelerine yardımcı olan ve paralarını doğru şekilde yönetebilmelerini kolaylaştıran yapay zeka uygulamaları kullanıyor. Üstelik bu tür uygulamalar mobil cihazlara yüklenerek son derece pratik bir kullanımla müşterinin gittiği her yere finans yardımcısını götürebilmesini sağlıyor.

Sosyal medya platformları da farklı ödeme sistemleri geliştirerek kullanıcılarına sundu. Akıllı ödeme sistemlerine geçişin önümüzdeki yıllarda hız kazanacağını söyleyen Anıl Uzun, nakit paranın ve onu yönlendirmek için gerekli eforun ortadan kalkmasıyla birlikte finans dünyasında yepyeni ve son derece efektif bir pencere açılacağını bildiriyor.

Farklı araçların da bir ödeme mekanizmasına dönüşeceği bir geleceğin resmini çizen Anıl Uzun, benzini alan, park ücretlerini ödeyen, trafik cezalarını yatıran akıllı bir arabanın da ödeme aracına dönüşebileceğini ve buna dair çalışmaların olduğunu söylüyor.

Gözlemlediği kadarıyla Z kuşağının cüzdan taşıma alışkanlığının olmadığını kaydeden Uzun, tüm para aktarımlarda mobil cihazların ve internet uygulamalarının ciddi oranda arttığını ve bu gidişin nakit parayı tamamen ortadan kaldırana kadar durmayacağını ifade ediyor. Teknolojinin finans piyasasına gün geçtikçe daha fazla hakim olduğunu söyleyen Uzun, kağıtla alakalı şeylerin geleceğin toplumunda yer bulamayacağını tüm finans piyasasının ve yatırımcıların da buna göre konum almasının önemli olduğunu vurguluyor.

Farklı ödeme araçlarının geliştirilmesi noktasında yeniliklerin hızlanarak devam edeceğini bildiren Anıl Uzun, geleceğin toplumunun tamamıyla dijital finans çözümlerine yöneleceğini söylüyor.