NASA, Dünya'da 12 ay boyunca Mars'ı yaşayacak gönüllüler arıyor

NASA, ilki yaz başında tamamlanması beklenen Mars simülasyonu görevinin ikincisinde yer alacak gönüllüler arıyor. Bu gönüllüler, 12 ay boyunca "Dünya'da Mars'ı yaşamak" zorunda kalacak.

NASA, Dünya'da 12 ay boyunca Mars'ı yaşayacak gönüllüler arıyor

NASA, astronotların yakın gelecekte Mars’a ulaşmasını hedefliyor. Bu yolculuk kolay olmayacak ve başka bir gezegende olmak son derece tehlikeli olabilir. Bu yüzden uzay ajansı, astronotlarının bu duruma mümkün olduğu kadar hazırlıklı olmasını istiyor. Bu hazırlıkların bir kısmı da, 12 ay süren Mars’ta yaşam simülasyonunda yer almak isteyen yeni gönüllülere ihtiyaç duyuyor.

İlk CHAPEA (Mürettebat Sağlığı ve Performans Araştırma Analogu) simülasyonu 25 Haziran 2023’te başladı. Ekip Dr. Kelly Haston, Ross Brockwell, Dr. Nathan Jones ve Dr. Anca Selariu’dan oluşuyordu. Bu ekibin görevi 6 Temmuz 2024’te sona erecek. Ve NASA, 2025 yılının baharında başlaması planlanan ikinci CHAPEA görevinde yer alacak dört yeni simülasyon-astronotu arıyor.

NASA, yaptığı duyuruda “NASA, mürettebat üyeleri arasında etkili iletişim ve görev kontrolü için sigara içmeyen, 30-55 yaşları arasında ve İngilizce konusunda yetkin, sağlıklı, motivasyonu yüksek ABD vatandaşları veya kalıcı oturma iznine sahip kişiler arıyor. Başvuru sahiplerinin benzersiz, ödüllendirici maceralar için güçlü bir arzuya sahip olmaları ve NASA’nın Mars’a ilk insan yolculuğuna hazırlanmak için yaptığı çalışmalara katkıda bulunmaya ilgi duymaları gerekiyor” diye yazdı.

Görev için başvurular 2 Nisan’a kadar yapılabilecek. Seçim süreci, beceri açısından astronotlarınkine benzer olacak olsa da, yolculuk süresi daha kısa olacak ve görevin 12 ile 14 ay arasında sürmesi bekleniyor.

Ekibin simüle edilmiş uzay yürüyüşlerine çıkması, robotik operasyonlar gerçekleştirmesi, yaşam alanını sürdürmesi, düzenli bir egzersiz rejimi sürdürmesi ve mahsul yetiştirmesi gerekecek. Dış dünyayla iletişim en az 20 dakikalık bir gecikmeyle gerçekleşiyor. Mars, Dünya’ya en yakın konumunda yalnızca üç ışık dakikası uzaklıkta ve en uzak noktasında ise yaklaşık 22 buçuk ışık dakikası uzaklıkta. Bu simülasyon, neredeyse tamamen zorluklara odaklanmayı hedefliyor.

Mürettebat, iletişim gecikmelerinin yanı sıra kaynak sınırlamaları, ekipman arızaları ve çevresel stres etkenleriyle de yüzleşmek zorunda kalacak. Katılımcılara bu görev için ödeme yapılacak ancak ne kadar olacağı bilinmiyor.