NASA duyurdu: Dünya, 226 milyon kilometre mesafeden lazer mesajı aldı

NASA, Dünya'nın milyonlarca kilometre öteden bir lazer mesajı aldığını açıkladı. Ancak hemen aklınıza uzaylılar gelmesin. Çünkü Lazer, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 1,5 katı olan, şu anda yaklaşık 225 milyon kilometre uzakta bulunan NASA'nın Psyche uzay aracı tarafından Dünya'ya iletildi.

NASA duyurdu: Dünya, 226 milyon kilometre mesafeden lazer mesajı aldı

NASA'nın Psyche uzay aracındaki derin uzay iletişim teknolojisi, lazerler kullanarak derin uzaydan mesaj iletme kabiliyetini kanıtlayarak rekorları alt üst etti. Bu etkileyici başarı, gelecekteki uzay araçlarının optik iletişimi kullanmasının önünü açarak daha hızlı ve daha karmaşık veri iletimini mümkün kılıyor.

Şu anda Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağına doğru yolculuğuna devam eden Psyche uzay aracı, NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuarı'ndaki bilim insanları tarafından geliştirilen Derin Uzay Optik İletişim teknolojisi demosuyla donatılmış durumda. Uzay aracının birincil iletişim sistemi radyo frekansına dayanırken, optik iletişim demosu derin uzay iletişiminde oyunun kurallarını değiştirecek bir potansiyel sergiliyor.

Derin uzay iletişiminde devrim

8 Nisan'da optik iletişim demosu, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 1,5 katına eşdeğer bir mesafe olan 140 milyon mil (226 milyon kilometre) uzaklıktan mühendislik verilerinin bir kopyasını başarıyla iletti. JPL'deki operasyon lideri Meera Srinivasan, “8 Nisan'daki bir geçiş sırasında yaklaşık 10 dakikalık kopyalanmış uzay aracı verilerini aşağıya bağladık. O zamana kadar Psyche'den aşağı bağlantılarımızda test ve teşhis verileri gönderiyorduk” dedi ve ekledi: “Bu, optik iletişimin bir uzay aracının radyo frekansı iletişim sistemiyle nasıl arayüz oluşturabileceğini göstererek proje için önemli bir kilometre taşını temsil ediyor” dedi.

Lazer mesajı uzay iletişiminin sınırlarını zorluyor

Uzay aracı Dünya'dan uzaklaştıkça veri iletim hızının düşmesi bekleniyor. Ancak 8 Nisan'daki test sırasında uzay aracı test verilerini maksimum 25 Mbps hızında ileterek projenin bu mesafede en az 1 Mbps'nin mümkün olduğunu kanıtlama hedefini fazlasıyla aştı.

Optik iletişim demosu yalnızca önceden yüklenmiş verileri iletme yeteneğini kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda JPL'nin Table Mountain tesisindeki yüksek güçlü yukarı bağlantı lazerinden veri alma yeteneğini de gösterdi.

NASA'ya göre önemi: Mars yolunu açabilir

NASA'ya göre bu bu son başarı, gelecekte Mars'a yapılacak misyonların yolunu açabilir. Açıklamada "Bu başarı, uzay aracının gelecekte optik iletişimi nasıl kullanabileceğine dair bir fikir veriyor; insanlığın bir sonraki dev atılımını destekleyen karmaşık bilimsel bilgilerin yanı sıra yüksek çözünürlüklü görüntü ve videoların daha yüksek veri hızında iletişimini mümkün kılıyor: İnsanları Mars'a göndermek.