NASA’dan büyük hayal kırıklığı: NASA’nın Ay ve Mars görevlerinde kullanmayı planladığı dev roketi Space Launch System, "garaja" geri döndü

NASA’nın Ay ve Mars görevlerinde kullanmayı planladığı dev roketi Space Launch System, testlerde başarısız oldu ve fırlatma rampasından "garajına" geri dönmek zorunda kaldı.

NASA’nın Ay roketi, başarısız geçen testlerin ardından "garaja" geri döndü

NASA’nın Ay ve Mars görevlerinde kullanmayı planladığı dev roketi Space Launch System üç fırlatma testini de geçmeyi başaramayınca, NASA merkezine geri döndü. Bu problem, büyük ihtimalle Artemis 1 insansız Ay görevinin gecikeceğine işaret ediyor.

Uzaya gitmek zor, hatta çok zor. Yakın zamanda NASA’nın tamamlamayı başaramadığı SLS testi de bunun en açık kanıtı. NASA'nın bu hafta gerçekleştirdiği testte, yer ekibi roketin ana aşamasına yakıt yüklemede başarısız oldu. Test, NASA’nın Ay’a insansız bir Orion uzay aracı gönderip geri getirmeyi hedeflediği Artemis 1 görevi öncesi, uzay aracını taşıyacak olan Space Launch System roketinin hazırlanmasını içeriyordu. Florida’daki 39B fırlatma rampasına yerleştirilen ve yakıt doldurulan roketin dört RS-25 motoru ateşlenmeden hemen önce geri sayım durduruldu.

NASA başarısızlıkla sonuçlanan test sonrasında yaptığı açıklamada SLS ve Orion kapsülünün NASA merkezine geri döneceğini belirtti. Yapılan açıklamaya göre bozulan bir helyum çekvalfi yer ekibinin roketin ikinci aşamasına süper soğutulmuş sıvı oksijen ve sıvı hidrojen yüklemesini engelledi. Sadece 10 santimetre boyundaki bu vanayı tamir etmek için roketin içine girmek gerekiyor ve bu, sadece NASA merkezinde yapılabiliyor.