Nexus 7 testte!

Google'ın uygun fiyatlı, güçlü donanımlı mini tableti Nexus 7'yi, en ince detayına kadar test ettik!

Nexus 7 testte!

Google, Asus ile işbirliği yaparak piyasaya sunduğu tableti Nexus 7 ile bizlere önemli bir şeyi ispatladı: Ucuza satılan bir tablet bilgisayar, mutlaka sıradan, düşük donanımlı veya kalitesiz olmak zorunda değil. Tabi bu cümleyi, Nexus 7'nin yurt dışı satış fiyatına bakarak söylüyoruz.

Nexus 7 ülkemizde de satılıyor ancak durum biraz farklı. Testimizi yaparken, kıstas olarak turt dışı fiyatını aldık ve değerlendirmemizi buna göre yaptık. Yine de, son bölümde, Nexus 7'nin Türkiye'deki durumunu ayrıca değerlendireceğiz.

Şimdi gelin, test merkezimize konuk olan Nexus 7'yi yakından incelemeye ve test sonuçlarını sizlerle paylaşmaya başlayalım...

Güçlü donanım ve Jelly Bean

Güçlü donanım ve Jelly Bean

Test ettiğimiz model, Nexus 7'nin 8 GB'lık sürümü. Yani tablet, 8 GB depolama alanı sunuyor. Eğer bu rakam size düşük geldiyse ve "nasıl olsa depolama alanını bellek kartıyla genişletirim" diye düşündüyseniz, hemen bu düşünceden kurtulun. Çünkü Nexus 7'nin en büyük zayıflıklarından biri bu noktada ortaya çıkıyor: Tablette bir bellek kartı yuvası bulunmuyor. Neyse ki, Nexus 7'nin 16 GB'lık modelleri de mevcut.

Hemen eleştiriyle başladık ama genele bakınca durumun böyle olmadığını biraz sonra anlayacaksınız; özellikle de karşınızda duran tabletin sadece 200 Euro'ya satıldığını hatırlarsanız... Nexus 7'nin kalbinde, 1.3 GHz'lik dört çekirdekli Tegra 3 işlemci bulunuyor. Bu işlemci, 1 GB RAM ile desteklenmiş. Yani tabletin kalbi son derece sağlam.

Nexus 7, Android'in piyasadaki son sürümü 4.1 Jelly Bean ile birlikte geliyor. Tablet Google markasını taşıdığı için, elimizdeki de "saf Android"; yani üretici tarafından üzerinde herhangi bir oynama yapılmış değil.

Nexus 7'nin detayları

Nexus 7'nin detayları

Nexus 7, 335 gramlık ağırlığıyla iPad mini'den 23 gram daha ağır. Daha önce yayınladığımız iPad mini testimizde, Apple'ın tabletinin 312 gram ağırlığında olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Kalınlık konusunda da Nexus 7'nin, iPad mini'ye göre biraz fazlası var: iPad mini 7.2 mm'lik bir kalınlığa sahipken, Nexus 7'de bu rakam 1.1 cm.

Nexus 7'de sadece tek bir kamera bulunuyor; o da ön yüzdeki, görüntülü görüşme yapmak dışında çok da kullanışlı olduğu söylenemeyecek, 1.2 megapiksellik kamera.

Asus, Nexus 7'de ISP panel ekran kullanmış. Ekranın sunduğu çözünürlük 1.280 x 800 piksel. iPad mini'nin ekran çözünürlüğü ise 1.024 x 768 pikseldi... Ancak ekran büyüklüğü 7 inç. iPad mini'de ise bu büyüklük 7.9 inç idi.

Temel donanım her ne kadar güçlü de olsa, Nexus 7'nin çok önemli bir eksiği daha var. Tablette be yazık ki bir SIM kart girişi bulunmuyor. Başka bir deyişle, Nexus 7 ile internete bağlanmak için tek yolunuz, Wi-Fi bağlantısını kullanmak.

Test sonuçlarına geçmeden, Nexus 7'nin diğer özelliklerini de kısaca listeleyelim: Bluetooth desteği, micro USB girişi ve kulaklık girişi. Yani tablet üzerinde çok fazla giriş görmeyi ummayın.

Ekran performansı

Ekran performansı

Nexus 7'nin arka kapağı plastik ve bu durum, tableti elimize ilk aldığımızda kalite konusunda olumsuz bir etki bırakıyor. Ancak piyasadaki, çok daha pahalı tabletlerin bile plastik arka kapak ile geldiği unutulmamalı. Yani bu durumu, eksi bir özellik olarak değerlendirmek doğru olmaz.

Nexus 7'nin ekranı, test sonuçlarımıza göre 300 cd/m2 parlaklık sunuyor. iPad mini testimizde elde ettiğimiz değer 347 cd/m2 idi ve bu değer için, sadece "ortalamanın üzerinde kabul edilebilir" demiştik; daha parlak bir ekran beklediğimizden bahsetmiştik. Ancak Nexus 7'nin ekranı, iPad mini'nin ekranından biraz daha sönük kalıyor.

Ekranın dikkat çekici artısı ise, yansımalar konusunda iPad mini'den biraz daha başarılı olması. Yine de, tableti güneş ışığı altında kullanmayı düşünüyorsanız, çok rahat bir görüş elde etmeyi beklemeyin.

Ekran konusunu özetlemeke gerekirse söylenebilecek tek şey, ortalama bir ekranla karşı karşıya oluşumuz. Ama sık sık yaptığımızı bir kez daha yapalım ve tabletin, sadece 200 Euro'ya satılan, üstelik Tegra 3 ve 1 GB RAM ile donatılmış olduğunu hatırlatalım.

Batarya ve genel performans

Batarya ve genel performans

Nexus 7'nin bataryası, tabletin güçlü yönlerinden biri. Tam dolu batarya ile 9 saat 33 dakika video izlemeyi başardık. Bunu yaparken ekran parlaklığını maksimum seviyeye ayarladık ve Wi-Fi bağlantısını kapattık.

Konu internette sörf olduğunda, doğal olarak bu süre biraz azalıyor ama yine de etkileyici: 7 saat 14 dakika. Yani Wi-Fi bağlantısı açıkken, pil süresi düşüyor. Pilin sıfırdan tam dolu hale gelme süresi ise, 5 saat 50 dakika gibi, oldukça uzun bir süre.

Gelelim Nexus 7'nin genel performansına. Nexus 7, güçlü işlemcisi ve yeterli RAM'i ile, piyasada bulabileceğiniz en iyi performanslardan birini sergiliyor. Tabi bunda, Android 4.1'in, diğer Android sürümlerine göre daha stabil çalışmasının da rolü büyük.

Ancak... Neredeyse tüm Android cihazlarda olduğu gibi, Nexus 7'de de, küçük sorunlar yaşanmıyor değil. Sıradan bir kullanıcı için önemsiz olsa da, kullanım sırasında zaman zaman yaşanan ufak takılmalar söz konusu. Tabi bunun için suçlanması gereken Nexus 7 değil, Android.

Türkiye'deki durum

Türkiye'deki durum

Gelelim, bizi en çok ilgilendiren konuya; yani Nexus 7'nin Türkiye'deki durumuna. Nexus 7 8GB, ülkemizde ortalama 550 TL'lik fiyat etiketiyle bulunabiliyor. 16 GB'lık model ise, ortalama 650 TL'lik fiyatla satılıyor.

Türk Telekom tarafından kampanyalı olarak satışa sunulan Nexus 7'de ise durum biraz daha ilginç. Kampanya kapsamında satışa sunulan 8 GB'lık Nexus 7'ye sahip olmak için, ya 24 ay boyunca 35 TL ödeyerek, ya da 36 ay boyunca 25 TL ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Yani toplamda, seçtiğiniz taksik tutarına göre 840 TL ya da 900 TL ödemeniz gerekiyor.

Yurt dışındaki 200 Euro'luk fiyat, Türk lirasıyla yaklaşık 530 TL'ye geliyor. Yani kampanya haricinde Nexus 7'yi satın almak isterseniz, fiyat çok da farklı değil. Ancak taksitli kampanyada, toplamda ödemeniz gereken fiyat, 8 GB'lık bir tablet için biraz yüksek gibi görünüyor.

Ve sonuç...

Ve sonuç...

Nexus 7'nin eleştirilebilecek bazı yönleri tabii ki var. Özellikle 8 GB'lık depolama alanı, bellek kartı detseği sunmaması ve 3G desteği bulunmaması önemli eksiler. Kameranın eksikliği ise, bazı kullanıcılar için can sıkıcı olabilir.

Ancak, hiçbir işe yaramayan, donanımı eski, işletim sistemi güncel olmayan ve performansıyla sürünen Android tabletler piyasayı doldurmuşken, bu fiyata daha iyi bir alternatif bulma şansınız pek yok. Özellikle de Tegra 3 gibi güçlü bir kalbe ve 1 GB RAM'e sahip bir tableti bulmanız mümkün bile değil.

Eğer yeni bir tablet alacaksanız, 10 inç'lik modeller yeterince taşınabilir gibi görünmüyorsa ve bu iş için ayırabileceğinz para çok fazla değilse, Nexus 7'yi gözünüz kapalı alabilirsiniz. Fakat bütçeniz daha yüksekse, değerlendirebileceğiniz çok sayıda farklı model olduğunu da unutmamanızda yarar var.

Okuyucu Yorumları