Nintendo 2DS testte!

Belki de dünyanın en garip tasarımlı oyun konsolu olan Nintendo 2DS'yi test ettik!

Nintendo 2DS testte!

Nintendo 2DS, 3DS'nin en büyük özellikleri olan 3D fonksiyonundan ve menteşeli dizayndan vazgeçerek, acaba ne yapmaya çalışıyor? Nintendo'nun bu davranışı, insanlar tarafından büyük şaşkınlıkla karşılandı.

3D'nin bir işe yaramadığından dolayı mı böyle bir karara varıldı? Görünüşe bakılırsa durum biraz farklı. Nintendo genelde daha küçük oyuncu kitlesi için hesaplı ve "zararsız" bir oyun tecrübesi sunmaya çalışıyor. Firmanın 3D özelliğini kaldırmış olması, bizce direk olarak bu amaca hizmet ediyor.

3DS'deki 3D özelliği, 7 yaşın altındaki çocukların gelişim aşamasında olan gözleri için sakıncalı bulunuyor. Diğer bir taraftan, 3D özelliği umrunda bile olmayanlar için, 3D özelliğini tamamen tamamen kapatılabiliyor.

Nintendo 2DS tasarım ve özellikler

Nintendo 2DS tasarım ve özellikler

İsmin geriye kalan kısmından anlaşıldığı gibi, konsolun çift ekranı hala yerinde; anck bir çok kişinin eleştirisine maruz kalan bir durum ise, Nintendo'nun iki ayrı ekran kullanmak yerine ekranı plastikle ikiye bölmüş olması. Maliyetten kazanmak için böyle yapılmış olması ilk başta biraz sinir bozucu gelse de, bizim tecrübemizde bu herhangi bir fark yaratmadı.

Cihazın menteşesiz hale getirilmesi ise, cebinizde taşımayı biraz zorlaştırıyor. Tabii Nintendo bunu da düşüncesizce yapmamış. Bu yapısı sayesinde cihazı çantanıza rahatlıkla tıkabiliyorsunuz; dahası cihazın düşürmelere karşı da daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Yani anlayacağınız, cihaz olması gerektiği gibi gayet sağlam..

Hafif, ergonomik, nostaljik

Hafif, ergonomik, nostaljik

Cihazı elimize aldığımızda, kulaktan duyduğumuzda tuhaf gelen tasarım özellikleri hiç o kadar da tuhaf gelmedi. Cihaz göründüğünden çok daha hafif, özellikle diğer elimize 3DS'i aldığımızda bu fark çok belirgindi.

Cihazın bize Game Boy Advance'i hatırlatması da kaçınılmazdı. Çünkü bundan önceki en son menteşesiz Nintendo el konsolu oydu. Kapanılabilen dizayn hala en iyisi olsa da, menteşenin zaman zaman yarattığı konforsuzluğu kafaya takmadan oynayabilmek güzel bir tecrübeydi.

Tuşlara baktığımızda 3DS'te bulunanların aynen 2DS'de de bulunduğunu gördük. Tek fark ise biraz yer değişikliğine uğramış olmaları. Home tuşu büyürken, Start ve Select tuşları dokunmatik ekranın sağ kısmına getirilmiş.


Beklediğimizden daha iyi

Beklediğimizden daha iyi

Belkide en şaşırtıcı olan noktası ise cihazın elde ne kadar konforlu olduğuydu. Tüm tuşlar baş parmakların erişebileceği mükemmel uzaklıkta yerleştirilmiş, bu bakımdan hala PS Vita'nın gerisinde kalsa da, konsolun sunduğu rahatlık beklediğimizden çok daha iyiydi.

Oyun kartuşları sol üst köşedeki slota yerleştirilirken, AC adaptör girişi sağ tarafta bulunuyor. Kulaklık girişi sol alt köşede, SD kart girişi ise sağ yanında.

2DS'e ikinci bir kol eklenmemiş, ama zaten bunu yapmak için doğru zaman da değil bizce. Nintendo bunu bir gün yapsa bile, bu hamle yapımcıları zor duruma sokabilir.

Menteşenin olmaması, The Legend of Zelda: Phantom Hourglass gibi cihazı kapamayı gerektiren bazı oyunların nasıl çalışacağı konusunda kafanızda soru işaretleri varsa söyleyelim: Cihazı uyku moduna alıp tekrar açmak da aynı etkiyi yapıyor.

2D ekran, 3D kamera

2D ekran, 3D kamera

İlginç bir şekilde, 2DS'in arkasında 3D fotoğraf çekmek için hala iki kamera bulunuyor. Kendi ekranı 3D gösteremiyor olsa da, 3DS sahibi birine bu resmi gönderdiğimizde 3D olarak görüntüleyebiliyor.

Kameranın düşük çözünürlüğü ve 3D resimleri bulanık çektiği düşünülünce, bu özelliğin pek fazla kullanılmayacağını söylemek yanlış olmaz.

3DS'nin işi bitti mi?

Arada pek fazla bir fiyat farkı olmadığı için 2DS'in 3DS'i yerinden etme olasılığı pek yok gibi. Zaten el konsollarının sonunun gelmeye başladığı bir zamanda yeterince başarılı olan 3DS'i yerinden etmek için bir sebebi de yok. Yani anlayacağınız 2DS, yalnızca Nintendo'nun bize sunduğu alternetif bir seçenek.

Sonuç: Nintendo için akıllıca bir adım

Sonuç: Nintendo için akıllıca bir adım

Wii U'nun başarısızlığıyla ev konsollarındaki hakimiyetini kaybetmeye başlayan Nintendo'nun tamamen geride kalmamak için elinden geleni yapması lazım. Bu yüzden Nintendo 2DS'in ilk bakışta anlamsız görülen değişiklikleri, firmanın geleceği için çok mantıklı.

2DS'in çocukların gözdesi olacağı açık. Ama 3DS sahipleri de dahil kalan herkes için 2DS'in bizce pek bir anlamı yok. Zaten bunu Nintendo da biliyor.

Evet; şimdiye kadar gördüğümüz en iyi konsol olmayabilir. Ama sağlam yapısı, daha uygun fiyatı ve 3D özelliğinin olmaması sayesinde göze zarar verme olasılığının ortadan kalkması, 2DS'yi çocukların gözdesi olmaya aday yapıyor.

Okuyucu Yorumları