Nokia Lumia 920 testte!

Nokia'nın Lumia 920'si, kablosuz şarj istasyonu ile birlikte test merkezimizde! İşte test raporumuz.

Nokia Lumia 920 testte!

Windows Phone 8 işletim sistemi ile gelen ve test etme imkanı bulduğumuz ilk cep telefonu, hatırlayacağınız gibi, HTC Windows Phone 8X olmuştu. Ve şimdi sıra yeni bir Windows Phone 8 canavarına, Nokia'nın Lumia 920'sine geldi...

Lumia 920, aslında en çok merak edilen cep telefonlarının başında geliyordu. Microsoft ve Nokia arasındaki Windows Phone anlaşması, ilk olarak Windows Phone 7 ile hayata geçirilmiş, ancak bu ilk çaba, her iki devin de beklediği kadar büyük bir başarı getirememişti. Gerek Nokia, gerekse Microsoft, bu gidişe son vermek için Windows Phone 8'e özel bir önem verdi. Verilen bu önemin en sağlam meyvesi ise, hep Lumia 920 olarak lanse edildi.

Şimdi gelin, bu çok merak edilen cep telefonunun bizlere neler sunduğuna, performansı ile ne kadar güçlü olabileceğine birlikte göz atalım...

Ağır ve büyük bir kasa

Ağır ve büyük bir kasa
Lumia 920, Lumia 900 ve iPhone 4S yan yana...

Windows Phone 8'li bir telefon almak isteyenler, şu an için çok fazla alternatife sahip değil: HTC Windows Phone 8X ve Nokia Lumia 920. Doğal olarak bu test raporumuzda, iki telefonu sık sık karşılaştıracağız.

Öncelikle Lumia 920'nin kasasına göz atalım ve sonda söyleyeceğimiz şeyi başta söyleyelim: HTC 8X ne kadar ince ve kompakt bir tasarıma sahipse, Lumia 920 bunun tam tersini sunuyor. 8X, 4.3 inç'lik ekrana sahipken, Lumia 920'nin ekranı 4.5 inç. Ancak telefonun boyutları, bu 0.2 inç'lik farka göre oldukça fazla: 130 x 71 mm. Kalınlık ise, 12 mm gibi, yeni nesil üst düzey akıllı cep telefonlarında görmeye pek alışmadığımız bir değerde.

Bu büyük kasa, tabii ki ağırlıkta da kendini belli ediyor: Lumia 920, 188 gramlık, kayda değer bir ağırlığa sahip. 8X'in 135 gramlık ağırlığının yanında, Lumia 920 oldukça ağır bir telefon. Hatta 5.5 inç ekranlı, dev Android telefon Samsung Galaxy Note 2 bile, 180 gram ağırlığındaydı dersek, Lumia'nın gerçekten ne kadar ağır olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

HTC 8X'de şikayet ettiğimiz fiziksel düğmeler, Lumia 920'de başarılı bir biçimde kasaya yerleştirilmiş. Kasa renginden farklı olan düğme renkleri, "bu düğme neredeydi" diye uğraşma derdinden bizleri kurtarıyor. Hepsi sağ kısımda olmak üzere, 3 fiziksel düğme bulunuyor Lumia 920'de: Ses ayarı, güç düğmesi ve kamera düğmesi. Üst kısımda kulaklık girişi ve micro SIM kart girişi, alt kısımda ise micro USB girişine yer verilmiş.

Lumia 920'yi tek elle kullanmak

Lumia 920'yi tek elle kullanmak

Kasadan biraz daha bahsetmekte yarar var; çünkü 8X testimizde de söylediğimiz gibi, Windows Phone 8'li telefonları birbirinden ayıran en önemli şey, tasarımları. Lumia 920'yi ilk kez gören birisinin ilk söyleyeceği, ekranın altındaki dokunmatik 3 tuş için ayrılan alanın biraz fazla kaçtığı olacaktır. Gerçekten de, alt kısımda işlevsiz olarak kalan, büyükçe bir alan söz konusu. Kasanın bu denli büyük görünmesindeki en büyük rol de, zaten bu alana ait.

Her şeye rağmen, Lumia 920'nin tek elle kullanımı son derece sorunsuz. Tabii ki 8X'in sunduğu rahatlığı sunuyor diyemeyiz ama pek bir sorun yaşamadığımız da bir gerçek.

Kasa, parlak sert plastikten üretilmiş. Nokia, Lumia 920'de yekpare bir kasa kullanıyor. Yani değiştirilebilir batarya, bu telefonu satın alacak olanlar için de bir hayal. Farklı renk seçenekleri ile satışa sunulsa da, hangi rengi seçerseniz seçin, ekranın bulunduğu ön kısım hep siyah olacak. Sadece bu siyah kısmın etrafındaki ince bir alan, telefonun ön yüzünde rengini yansıtıyor.

Özetlemek gerekirse Lumia 920, sunduğu ekran büyüklüğüne göre ağır ve büyük bir kasaya sahip. Ancak telefonun genel tasarımı son derece başarılı ve boyutlar, kullanımı hiçbir şekilde olumsuz yönde etkilemiyor.

Donanımsal özellikler

Donanımsal özellikler

Lumia 920'nin güçlü bir telefon olduğunu kimse inkar edemez. Telefonun işlemcisi, çift çekirdekli Qualcomm MSM8960 Snapdragon ve sunduğu hız 1.5 Ghz. Tüm güncel akıllı telefonlar gibi, Lumia 920'de de 1 GB RAM'e yer verilmiş. Yani telefonun kalbini oluşturan bu ikili, HTC 8X'in donanımı ile bire bir aynı.

Telefon ekranının 4.5 inç büyüklüğünde olduğunu daha önce söylemiştik. Bu ekran, IPS TFT teknolojisi ile üretilmiş ve kullanıcısına 768 x 1280 piksel çözünürlük sunuyor. Piksel yoğunluğu ise 335 ppi.

Ekran, Nokia'nın PureMotion HD+ teknolojisi ile destekleniyor. Bu teknolojinin getirdiği bazı artılar hemen dikkat çekiyor. Öncelikle ekran, ortama göre renkleri ayarlayabiliyor. Bu da, özellikle parlak ışık altında çok daha canlı renkleri görebilmemizi sağlıyor. Daha da önemlisi, Lumia 920'nin ekranı, daha önce hiçbir dokunmatik ekranda görmediğimiz bir şey sunuyor bizlere: Ellerimizde eldiven bile olsa, dokunmatik ekranı kullanabiliyoruz.

Kameralar ve depolama alanı

Kameralar ve depolama alanı

Lumia 920'de 2 adet kamera bulunuyor. Ana kamera 8.7 megapiksel çözünürlük sunuyor ve iki adet led'den oluşan flaşla destekleniyor. Ama daha önemlisi, kameranın lensinin, pek çok telefon kullanıcısının gıptayla baktığı Carl Zeiss Tessar olması. 3.264 x 2.448 piksel çözünürlüğe kadar fotoğraf çekimi yapabilen ana kamera, Nokia'nın PureView teknolojisi ile desteklenmiş. Nokia 808 ile tanıştığımız bu teknoloji, Lumia 920'de 41 megapiksel gibi bir çözünürlük sunmasa da, az ışıklı ortamlarda daha iyi çekimler yapılmasına, netlik sağlanmasına imkan tanıyor. En azından Nokia bize böyle diyor. Ne kadar doğru olduğunu kamera testlerimizde bulacaksınız. Kameranın video çekim modu ise, 1080p çözünürlüğü destekliyor.

Telefonun ön yüzündeki ikinci kamera, 1.3 megapiksel çözünürlüğe sahip ve 720p çözünürlükte video çekimi yapabiliyor.

Lumia 920'de bellek kartı desteği ne yazık ki yok. Bu destek 16 GB'lık HTC 8X'de de yoktu ve bu eksiği eleştirmiştik. Ancak Lumia 920'de 32 GB dahili depolama alanı bulunuyor ve bu yüzden, bellek kartının eksikliği pek hissedilmiyor.

Telefonda 802.11n/g/b/a Wi-Fi desteği, Bluetooth 3.1, NFC, GPS gibi son dönemin standart özellikleri da yer alıyor. Ama diğer telefonlarda bulunmayan önemli bir özellik daha var: Kablosuz şarj!

Kablosuz şarj için hazır mısınız?

Kablosuz şarj için hazır mısınız?

Lumia 920'nin belki de en çok dikkat çeken özelliğine geldi sıra: Kablosuz şarj... Nokia, kablosuz şarj için özel bir şarj istasyonunu da, Lumia 920 ile birlikte satışa sunacak. Ayrıca yine, farklı markaların Nokia ile birlikte ürettiği, şarj istasyonu aparatları da aynı anda piyasaya sürülecek.

Lumia 920 ile birlikte hem Nokia'nın "çıplak" şarj istasyonu, hem de Fatboy'un ilginç aparatıyla birlikte gelen "giydirilmiş" şarj istasyonu test merkezimize konuk oldu ve biz de kablosuz şarjı test etme imkanı bulduk. Sonuçlara geçmeden önce, bu teknolojinin nasıl çalıştığını kısaca anlatmakta yarar var.

Yapılması gereken aslında çok basit: Şarj istasyonunu masanıza koyuyorsunuz ve beraberinde gelen adaptörle elektriğe bağlıyorsanız. Daha sonra telefonu istasyonun üzerine bırakmanız yeterli, Lumia 920 hemen şarj olmaya başlıyor. İstasyonun üzerindeki minik ışık, şarj işlemi boyunca yanıyor. Telefon şarj tamamen şarj olduğunda, bu minik ışık da sönüyor.

Fatboy ve Nokia'nın birlikte piyasaya süreceği istasyonun "çıplak" istasyondan farkı, bir yastığa benzemesi. Aslında bu "yastığın" içerisinde de aynı şarj istasyonu var. Ama Fatboy'un "yastığı", göze çok daha hoş görünmesini sağlıyor.

Şarj istasyonunun şarj etmek konusunda ne kadar başarılı olduğundan, biraz sonra ayrıca bahsedeceğiz. Öyleyse gelin, daha fazla uzatmadan test sonuçlarına geçelim...

Kamera ve ekran testleri

Kamera ve ekran testleri

Lumia 920'nin ekranının bizlere neler sunduğunu önceki sayfalarda sizlerle paylaşmış; PureMotion HD+ teknolojisinden bahsetmiştik. Bu teknoloji, gerçekten fark yaratmayı başarıyor. Özellikle güneş ışığı gibi iyi aydınlanmış ortamlarda görülebilirlik son derece iyi, renkler kendilerini belli etmeyi başarıyor. Yansıma ise, büyük ölçüde sorun olmaktan çıkmış.

Ekranın sunduğu parlaklık değeri, testlerimizde 500 cd/m2'nin biraz üzerinde çıktı. 500 cd/m2 parlaklık sunan 8X'in SLCD2 ekranı ile benzer bir değer... Ama renklerin canlılığı ve keskinliği, 8X'den biraz daha iyi. Yine de, 8X testinde söylediğimiz gibi, Lumia 920'nin ekranının verebildiği renkler, Super AMOLED ekranların biraz gerisinde kalıyor.

Özetlemek gerekirse, Lumia 920'nin sahip olduğu PureMotion HD+ teknolojisi, IPS TFT ekranın bazı dezavantajlarını minimuma indirmeyi başarmış. Ama her şeye rağmen, en azından şimdilik, AMOLED'in sunduklarını tam anlamıyla sunabilen bir ekran teknolojisi yok gibi görünüyor.

Lumia 920'nin PureView destekli kamerası için söylenecek tek bir şey var: Kusursuza yakın... Neredeyse hiçbir telefonun kamerası için kullanmadığımız bu tabiri, Lumia 920'de rahatlıkla kullanabiliriz. Güneş ışığı altında çekilen fotoğraflardan bahsetmeye bile gerek yok; bir cep telefonunda kolay kolay göremeyeceğiniz kadar başarılı. Asıl önemli olan, kameranın yapay ışık veya düşük ışık altında bile aynı başarıya imza atabiliyor olması. Işık yetersiz bile olsa, PureView teknolojisi devreye girerek renklerin, keskinliğin, netliğin, kısacası bozulması beklenen hemen her şeyin bozulmasını engelliyor. Lumia 920'nin kamerası için söylenebilecek son söz, şu an için piyasanın tartışmasız en iyilerinden biri olduğu. Hatta, Nokia 808'i saymazsak, en iyisi demek bile abartı olmaz.

Batarya testi

Batarya testi
İki rakip: Nokia Lumia 920 ve HTC 8X

Lumia 920, 2.000 mAH kapasiteli bir batarya ile geliyor. Bu batarya, 3G şebekesi üzerinde 7 saat 28 dakika kesintisiz konuşma süresi sunuyor. Bu süre, konu internet olduğunda 5 saat 30 dakikaya düşüyor. Tabi internet süresini yüzde 100 parlaklıkta ve kesintisiz olarak yaptığımızı da belirtmek isteriz.

Bu süreleri gelin, HTC Windows Phone 8X ile karşılaştıralım. 8X, 8 saat 4 dakika konuşma süresi sunuyordu. Lumia 920'nin bataryası bize yarım saat kadar daha az bir süre sunabiliyor. 3G internet bağlantısı süreleri ise hemen hemen aynı: 8X 5 saat 36 dakika dayanırken, Lumia sadece 6 dakika geride kalıyor.

Anlaşılabileceği gibi, her iki Windows Phone 8 modeli de benzer batarya süreleri sunabiliyor. Lumia 920'nin bataryası 2.000 mAH kapasiteye sahipken, 8X'in bataryası 1.800 mAH kapasiteye sahipti. Aradaki bu fark, Lumia 920'nin daha büyük ekranına gidiyor dersek, pek de yanlış konuşmuş olmayız.

Lumia 920'nin bataryası, sıfırdan tam dolu hale gelmek için 2 saat 42 dakikaya ihtiyaç duyuyor. Tabi bu süre, cihazın standart adaptörü ile söz konusu. Daha önce bahsettiğimiz kablosuz şarj istasyonunu kullanırsanız, süre 3 saat 2 dakikaya kadar çıkıyor. Arada 20 dakika fark olsa da, kablosuz şarj süresinin beklediğimizden çok daha az olması dikkate değer...

Performans testleri

Performans testleri

Gelelim performansa... Eğer HTC 8X testimizi incelediyseniz, burada çok da farklı şeyler okumayacaksınız. Her iki telefonun da işlemcisi ve RAM miktarı aynı olduğundan, performans da neredeyse aynı. Windows Phone 8 işletim sistemi, Lumia 920 üzerinde de takılma olmadan, çok akıcı bir biçimde çalışıyor. Uygulamaların açılış hızı, sabırsız kullanıcıları bile rahatsız etmiyor.

Lumia 920'yi HTC 8X'den ayıran yönlerden biri de, birlikte gelen ön yüklü yazılımları. 8X, neredeyse "saf" bir Windows 8 sunarken, Lumia 920'de Nokia'nın pek çok ünlü yazılımı ve aracı hemen dikkat çekiyor. Bunlardan en önemlisi ise, hiç kuşkusuz Nokia'nın haritaları ve navigasyon yetenekleri.

Telefon, navigasyon uygulamasına ilk kez giriyorsanız, gerekli dosyaları indiriyor ve size yol göstermeye hazır hale geliyor. Çok beğendiğimiz bir diğer detay ise, Lumia 920'nin GPS uydularına sadece 5 saniye gibi kısa bir sürede kilitlenebiliyor olması.

Ön yüklü uygulamalardan burada teker teker bahsetmek istemiyoruz. Ama şurası bir gerçek: Lumia 920, mükemmel kamerasından sonra, navigasyon yeteneği ile de bizden tam not almayı başarıyor.

Tabii ki, Lumia 920'de de Microsoft'un Office paketi yerini almış durumda.

Sonuç

Sonuç

Nokia'nın yeni amiral gemisi Lumia 920, hiç kuşkusuz Windows Phone 8'li bir cep telefonu almaya karar veren kullanıcılar için en önemli alternatiflerden biri; belki de ilki. Microsoft'un yeni işletim sistemi için kesinlikle yeterli bir donanım, mükemmel bir kamera, kusursuz navigasyon ve etkileyici ekran, kolay kolay kimsenin hayır diyemeyeceği özellikler.

Lumia 920'yi almalı mıyız? Bu soruya cevap vermek için, iki konuda karar vermemiz gerekiyor. İlki, Windows Phone 8'e geçmeyi gerçekten istiyor muyuz? Bu soruya evet diyenleri bekleyen ikinci soru ise şu: İnce ve nispeten küçük ekrana sahip bir telefon mu, etkileyici ve büyük bir ekrana sahip ama ağır ve büyük bir kasa ile gelen bir telefon mu? Eğer tercihiniz ikinci telefonsa, aradığınızı sadece Lumia 920'de bulacaksınız. Ama ince modeller daha çok hoşunuza gidiyorsa, şu anki tek alternatifiniz HTC Windows Phone 8X. Her iki telefon da benzer özellikler sunduğu için, vereceğiniz son kararı küçük detayların ışığında vermek zorunda olduğunuzu unutmayın.

Son olarak küçük bir not: Lumia 920, 1.649 TL karşılığında satışa sunuluyor. Kablosuz şarj istasyonlarının fiyatları ise, "çıplak" model için 129 TL, Fatboy içinse 179 TL olarak belirlenmiş...

Okuyucu Yorumları