Nokia X: ÖN İNCELEME!

Nokia'nın Android'li cebi X'i, MWC'de canlı canlı denedik. İşte ilk ön inceleme raporumuz!

Nokia X'i denedik!

Nokia'nın Android'li bir telefon geliştirdiği çoktandır konuşuluyordu. Ama şirket bugün, bir değil, tam 3 Android'li telefon tanıttı. Bunlar arasında en çok bekleneni ise, kuşkusuz Nokia X'ti. Biz de Nokia X'i, MWC 2014'te elimize alıp kısa bir süre inceleme fırsatı bulduk.

Vergiler işin içine girmeden ve tabii ki yurt dışı için açıklanan fiyat, 89 Euro. Tabii ki bu fiyata süper bir donanım veya malzeme kalitesi beklemek doğru olmaz. Telefonda 1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli Qualcomm işlemci ve 512 MB RAM bulunuyor. Bı donanım, Samsung'un TouchWiz'i gibi "ağır "arabirimlerde artık pek iş yapmıyor ama Nokia, kendi telefonunda Windows Phone'dakine benzeyen, canlı kutucuklarla donatılmış bir arabirim kullanıyor. Bu arabirim, sunulan donanımda son derece akıcı çalışıyor. Ancak iş ortalamanız üzerinde güç isteyen uygulamalara geldiğinde, performans gerçek anlamda "bunaltıcı" bir hal alabiliyor.

Nokia X: ÖN İNCELEME!

Telefonda 4 inç boyutunda, WVGA ekrana yer verilmiş. Bu ekran için ne kötü denebilir; ne de çok iyi olduğu iddia edilebilir. Ama canlı kutuukların renklerinin başarılı göründüğünü söyleyebiliriz. Görüş açısı konusunda da, ekranın ciddi bir problemi görünmüyor.

Nokia X'in kamerası, sadece 3 megapiksel çözünürlük sunuyor. Üstelik kamerayı destekleyen bir flaş da yok. Yani Windows Phone'lu Lumia'ların ortalamanın çok üzerindeki fotoğraf kalitesini, Nokia X'te bulmayı beklemeyin. Ama kesin bir karar için, telefonu test merkezimizde ağırlamamız gerektiğini de belirtelim.

Ve can sıkıcı depolama alanı... İkinci sayfada...

Depolama alanı can sıkıyor

Depolama alanı can sıkıyor

Telefonun en can sıkıcı yönü ise, sahip olduğu 4 GB'lık dahili depolama alanı. Üstelik bu alanı bellek kartı ile genişletmeniz de söz konusu değil. İşte bu durum, telefonu sadece basit uygulamalarla ilgilenecek kullanıcılar için çekici kılıyor. Zaten yukarıda da belirttiğimiz gibi, donanım da bize aynı şeyleri söylüyor.

Telefonun tasarımı biraz kaba görünüyor. Ama küçük ekran ve buna bağlı olarak küçük boyutlar, kaba görüntüyü yumuşatmayı başarıyor. Polikarbon kasa, Lumia 920'yi andırıyor ama çok daha küçük...

Nokia X: ÖN İNCELEME!

Biraz da, Nokia X'in sunduğu "ilginç" Android deneyiminden bahsedelim. Öncelikle bilmeniz gereken, Nokia'nın, Google'a ait ne varsa özenle "uçurmuş" olduğu. Zaten telefonu açtığınızda, kendinizi Android değil, Windows Phone kullanıyor gibi hissedeceksiniz. Bildirim alanı tabii ki Windows Phone kullanıcıları için henüz gelmiş değil ama Nokia X'te var. Yine de tekrarlamakta yarar var: Bir Android hayranıysanız ve sırf bu yüzden Nokia X'i düşünüyorsanız, aradığınız Android'i onda bulamayacaksınız.

Kısacası Nokia X, Microsoft tarafından satın alınan Nokia'nın ilginç bir denemesi gibi duruyor. Fiyatının düşük olması, farklı bir Android deneyimi sunması onu bazıları için mutlaka çekici kılacaktır. Ama telefon, "hard-core" Android kullanıcıları için pek bir şey sunmuyor. Aslına bakarsanız, zaten öyle de bir niyeti yok...

Okuyucu Yorumları