Önümüzdeki dönem BAE, teknolojinin yeni üssü olabilir

Ekonomi bakanının sunumu sırasında detaylarını dile getirdiği, teknolojilerini BAE’de geliştirecek firmalar için sunulan imkanlar göz önüne alındığında önümdeki dönemde de birçok yeni teknoloji firmasının üssünü buraya taşıdığını göreceğiz gibi duruyor.

Geçen yıl 50. yılını kutlayan oldukça genç bir ülke olan Birleşik Arap Emirliklerinin Ekonomi Bakanı Abdulla Bin Touq Al Marri, GITEX GLOBAL 2022'de bugün düzenlenen etkinlikte; bakanlığın yatırımlarından bahsederken, turizmi ve yetenekleri cezbeden ve araştırma, geliştirme ile inovasyonu teşvik eden bir iş ortamını nasıl oluşturduğunu anlattı. Bundan 50 yıl önce ticaret için her şeye bir seaport (liman) ile başladıklarını, ardından turizm için airport (havayolu) ve şimdi de brainport ile ekonomiyi canlandırmak istediklerinden bahsederken, her ekonominin "yakıtının" yetenek olduğunu ve BAE'nin araştırma ve geliştirmeye "büyük" yatırımlar yaptığını ve bilim ve teknolojiye odaklanarak yetenek gelişimini desteklediğini de sözlerine ekledi. Ülkenin makroekonomik görünümünü paylaşırken, BAE'nin COVID-19 salgınından en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğunu ve dış ticaretin 2022'nin ilk yarısında 1 trilyon AED'yi aştığını kaydetti. BAE'nin 2022 sonuna kadar %6,5 GSYİH büyümesi ve bunun %4,3'lük kısmının da petrol dışı sektörde olmasını beklediğini belirtti.


BAE merkezli şirketler için yeni pazarlar açan kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşması Hindistan, Endonezya ve İsrail ile imzalanmış durumda ve Türkiye, Kolombiya, Ürdün ve Kamboçya da yakın bir zamanda bu anlaşmaya dâhil olacak. Değişen dünya için BAE’nin ekonomik yaklaşımı; esneklik, sürdürülebilirlik, açıklık ve öngörülebilirliği benimsemiş durumda. Ekonomi bakanının sunumu sırasında detaylarını dile getirdiği, teknolojilerini BAE’de geliştirecek firmalar için Gold Visa ve benzeri sunulan imkanlar göz önüne alındığında önümdeki dönemde de var olanlara ek olarak birçok yeni teknoloji firmasının üssünü buraya taşıdığını göreceğiz gibi duruyor.