Oppo ve OnePlus’a, Nokia ile yaşadıkları patent anlaşmazlığı sonrasında satış yasağı geldi

İki büyük Çinli telefon üreticisi Nokia ile girdikleri patent savaşını kaybetti, cihazlarını satıştan çekmek zorunda kaldı.

Oppo ve OnePlus telefonlara satış yasağı geldi

Çinli akıllı telefon üreticileri Oppo ve OnePlus, iddia edilen patent ihlalleri nedeniyle Nokia ile yasal bir savaşı kaybettikten hemen sonra cihazlarını Almanya'da satıştan çekti. Nokia, iki devi 4G ve 5G özelliklerini cep telefonlarında lisanssız kullanmakla suçladı ve Mannheim Bölge Mahkemesi'nde satışların durdurulması kararı aldırttı.

Bir Nokia sözcüsü, verdiği demeçte, "Almanya'daki mahkemeler, Oppo'nun akıllı telefonlarında Nokia'nın patentli teknolojilerini kullandığına ve bunları lisanssız olarak yasadışı bir şekilde sattığına üçüncü kez karar veriyor" dedi.

Mahkeme ayrıca Nokia'nın adil davrandığını da tespit etti. Oppo'nun yükümlülüklerini kabul etmesini ve rakipleri gibi lisansını adil koşullarda yenilemesini istedi. O zamana kadar da satışların durdurulmasına hükmetti.

Söz konusu patentler, 5G gibi endüstri standartlarına katkıda bulunan ve sahiplerine adil bir bedel ödemeleri koşuluyla başkaları tarafından kullanılabilen yenilikler olan Standart Temel Patentler, ya da kısaca SEP'ler olarak biliniyor. Ürününde SEP kullanan herkesin, patent sahibine bir telif hakkı ödemesi gerekiyor.

Hem Oppo hem de OnePlus emre uydu ve cihazlarını Almanya’da satıştan çekti. Nokia'yı makul olmayan talepleri nedeniyle suçlayan Çinli devler, sorunu çözmeyi umduklarını ve hala Alman pazarına bağlı olduklarını da sözlerine eklediler.